ГолосUA
14:58 23/03/2009

Аграрії мають лише половину грошей на посівну

Cільськогосподарські підприємства мають лише половину ресурсів для проведення посівної порівняно з минулим.

Про це в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA повідомив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

«В цілому стан дуже складний. Розпочалась посівна кампанія, і сільськогосподарські підприємства мають лише половину того ресурсу, який мали минулого року на цю дату. Це пов’язано, в першу чергу, з тим, що банківська система дуже кволо кредитує аграрний комплекс. І сьогодні селяни отримали в шість разів менше кредитів, ніж 2008 року на цю дату», — сказав він.

Крім того, за словами Л.Козаченка, кошти з Держбюджету виділяються дуже повільно. До сьогодні Аграрний фонд виплатив близько 500 млн.грн. з півтора мільярда запланованих до 1 квітня поточного року. За прогнозами аграріїв, у зазначений термін дійде близько 700 млн. грн., тобто, фактично половина від запланованих.

Також, на його переконання, «фактично на нульовому рівні перебуває фінансування із основного фонду. Тобто ті кошти, які повинні були надійти на компенсацію відсотків за кредит, на достатньому рівні профінансовані не будуть (на сьогодні банки видають кредити під 32%-34% річних, порівняно з 18% річних в минулому році). Якщо минулого року держава компенсувала лише половину відсотків за кредит, то цьогоріч вона не компенсує нічого», — підсумував аграрій.

 

Читайте также по теме