ГолосUA
08:37 09/07/2010

Ахметов подарував Львову сучасний томограф для діагностики раку

У Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі відбулася презентація сучасного комп’ютерного томографа, придбаного за кошти фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» у рамках всеукраїнського проекту фонду «Рак виліковний», передав кореспондент ГолосUA. />  

Новий комп’ютерний томограф – 24-зрізовий, що забезпечує високоякісне зображення за суттєвого зниження рентгенівського опромінення пацієнтів. До цього часу у більшості онкологічних центрів України використовувалися лише застарілі одно- та двозрізові томографи. Головний лікар центру Ігор Ковальчук зазначив, що порівнювати можливості однозрізового томографа із 24-зрізовим – те ж саме, що порівнювати автомобілі «Запорожець» та «Бентлі». Він додав: «Мені надзвичайно приємно, що Донецьк зробив це для Львова».

Завідуючий відділом комп’ютерної томографії Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Юрій Миляк повідомив, що новий томограф значно покращить діагностику. Оскільки томограф сполучений із лінійним прискорювачем, обробка отриманих зображень відбуватиметься протягом хвилин, а не годин. Крім цього, апарат дає можливість доступу лікарів до пацієнтів, що важливо, зокрема з точки зору моральної підтримки.

За його словами, лікарі отримали можливість якісно діагностувати первинні пухлини, уточнювати стадію захворювання, оцінювати ефективність лікування. За рахунок того, що апарат опромінює лише хворі ділянки, обстеження на томографі можна проводити кілька разів упродовж лікування. Допомагатиме він і для проведення променевої терапії. Ю.Миляк повідомив, що за дві зміни протягом дня планується обстежувати до 15 пацієнтів, за скеруванням лікарів.

Директор фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолій Заболотний повідомив, що причиною започаткування саме такого напрямку діяльності фонду було те, що для 160 тис. людей в Україні, а стільки дізнається щороку про онкологічні захворювання, це звучить як вирок. При тому, що в інших країнах, рак діагностований на першій другій стадії виліковується у 80%. «Рінат Ахметов прийняв рішення змінити цю ситуацію. Ми прагнемо, щоб повідомлення про хворобу для людей перестало бути жахливим вироком», — зазначив А.Заболотний.

Вартість встановленого обладнання, за інформацією директора фонду, становить 80 тис. доларів. Головною умовної фонду у співпраці із онкологічним центром є те, щоб апарат використовувався для потреб пацієнтів, при чому безкоштовно. Для цього підписана відповідна угода, і фонд створив відповідні умови – оплатив послуги трьохрічного сервісного обслуговування томографа техніками
 

Л. Мицай

 

Читайте также по теме