ГолосUA
12:31 26/03/2010

Акімова вимагає швидше доопрацювати закон про держзакупівлі

У Адміністрації Президента занепокоєні повільним процесом доопрацювання закону про державні закупівлі.

Про це заявила перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова на брифінгу журналістам, підсумовуючи зустріч керівників Адміністрації Президента з представниками МВФ, передав кореспондент ГолосUA.

Вона нагадала, що Президент ветував вищезазначений закон.

«Але я хочу сказати, що закон був заветований не з ціллю повної його зупинки. А з ціллю швидкого допрацювання закону у відповідності до міжнародних стандартів», — наголосила І.Акімова.

Перший заступник глави Адміністрації висловила занепокоєння тим, що наразі, «йде гальмування процесу доопрацювання».

«Мені здається, що інтенсивність взаємодії між комітетами Верховної Ради та урядом повинна бути пришвидшена», — сказала чиновник.

І.Акімова також наголосила, що сьогодні була озвучена інформація, що міністерством економіки готуються зміни до положень закону про державні закупівлі.

«І зміни до положень не завжди співпадають з міжнародними стандартами. Тут в першу чергу я маю на увазі розширення списку скарбників, які можуть втручатися та призупиняти процедуру державної закупівлі, маю на увазі також необхідність підтвердження вартості і невирішеність питання яким чином можна розділити регуляторну сферу в державі і функцію оскарження державних закупівель», — заявила І.Акімова.

Нагадаємо, 11 лютого 2010 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти».

Під час розгляду проекту закону народний депутат від БЮТ Олег Ляшко звинуватив депутатів у закладених до закону про державні закупівлі корупційних схемах. О.Ляшко заявив, що у цьому законопроекті є «корупційні тіньові схеми».

Даним законом передбачено встановлення правових і економічних принципів процедури державних закупівель.

Категорично проти ухвалення даного закону виступив народний депутат від Партії регіонів Валентин Ландик. Він відзначив, що цей закон спрямовано на підтримку імпортерів, а не на вітчизняних виробників.

Водночас, у ході представлення законопроекту народний депутат від БЮТ, перший заступник голови Комітету ВР з питань економічної політики Сергій Осика зазначив, що в Україні вже два роки немає закону, який регулював би питання закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти. За його словами, постанову уряду із цього приводу, по суті, скасовано Конституційним Судом України. Депутат відзначив, що в країні «існує зараз повне беззаконня і хаос у частині закупівель, а йдеться про кошти державного бюджету».

16 березня 2010 року Президент України Віктор Янукович наклав вето на закон про державні закупівлі з вимогою доопрацювати закон аби «виключити усі можливості корупційних схем».

О.Каретнікова

 

Читайте также по теме