ГолосUA
11:39 07/04/2009

Акція протесту в Кишиневі вийшла з-під контролю

Акція протесту, яку проводить молодь у центрі Кишинева, вийшла з-під контролю організаторів, її учасники намагаються розгромити парламент і вимагають відставки президента країни.

Як повідомила радіостанція «Ехо Москви», протестувальники б’ють вікна, розбирають бордюри тротуарів, плити зі сходів до будинку парламенту. Молодь закидала резиденцію президента яйцями, камінням і пляшками.

Крім того, молоді люди увірвалися до будинку парламенту, звідки вони виносять меблі, оргтехніку, документи, які спалюють перед будинком парламенту. Ініціатори акції протесту вимагають, щоб до них вийшов президент Молдови Володимир Воронін і оголосив свою відставку.

Лідер опозиційної Ліберально-демократичної партії Молдови Влад Філат, закликав учасників акції поводитися цивілізовано й відмовитися від агресії. «Сьогодні ми підписали документ із лідерами Ліберальної партії — Міхаєм Гімпу й Альянсом «Наша Молдова» — Серафімом Урекяну, в якому вибори 5 квітня визнаються недійсними. Ми доб’ємося анулювання результатів виборів і проведення воістину демократичних виборів. Я закликаю вас призупинити акції протесту», — сказав В.Філат.

Незважаючи на зусилля опозиційних політиків, ситуація неконтрольована. За неофіційним даними, зараз прихильники опозиційних партій, які не визнають результатів виборів, прямують у Кишинів, щоб підтримати акцію протестуючої молоді.

До резиденції президента направили представників силових структур і спецназівців, які стримують натиск протестувальників, не даючи їм можливості увійти до будинку. Вони одягнені в бронежилети й інші захисні засоби. Для протидії акціям протесту були викликані пожежні машини з водометами. Щоправда, молодь силою відібрала ключі від автомобілів, прогнала водіїв і побила машини.

У той же час, поліція застосувала сльозогінний газ і водомети з метою відтіснити маніфестантів від будинку парламенту.

 

Читайте также по теме