ГолосUA
12:02 19/12/2008

Американські військові інспектори розчаровані нинішнім станом грузинської армії

Грузинська армія потерпає від некваліфікованого та неефективного управління, незважаючи на майже десятирічну американську допомогу у підготовці та інвестування коштів на її модернізацію. 

Про це пише в черговому номері британське видання Тhe International Herald Tribune, посилаючись на доповідь американських військових про стан грузинського війська.

"Грузинські війська часто діють імпульсивно, керуючись непрозорими вказівками, виданими не завжди професійними офіцерами, які часто призначаються за принципом "кумівства", — цитує документ газета. Крім того, за її оцінкою, грузинській армії не вистачає базових елементів сучасної військової бюрократії, як обгрунтованої національної доктрини безпеки або визначеної політики щодо перспектив кар’єри солдата у армії.

Тбілісі із величезним бажанням намагається наблизитися до вступу в НАТО для чого постійно бере участь у міжнародних місіях, які ініціює США. Прикладом можуть бути Косово, Афганістан та Ірак, куди Грузія відрядила третій за розміром військовий контингент. /> Але як відомо на недавньому саміті в Брюселі Тбілісі і Києву відмовили у приєднані до північноатлантичного альянсу та ПДЧ. 

Однак така оцінка стану грузинської армії із боку Європейського командування США, яке очолює генерал Джон Креддок, за його словами, не вплинула на рішення про відмову Грузії у членстві в НАТО. "Завдання, яке ставилося цим дослідженням стану грузинської армії, полягало лише у тому, аби зрозуміти — яким воно є після конфлікту із Росією у серпні",- переконує Креддок.

Водночас у газетній статті не заперечується, що Тбілісі, аби стати членом НАТО, потрібно серйозно модернізувати свої війська, адже їхня бойова готовність далеко не така, якою їх змальовував грузинський уряд.

 

Читайте также по теме