ГолосUA
08:40 02/05/2009

Американський суд знову дозволив депортацію Дем’янюка

Іван Дем’янюк, якому закидають причетність до нацистських злочинів за часів Другої світової війни, зазнав нову юридичну поразку. Апеляційний суд в Огайо розблокував його депортацію до Німеччини. Про це повідомила «Німецька хвиля». />  

Судді відкинули аргумент сина Івана Дем’янюка, що перевезення його 89-річного хворого батька до Німеччини слід розцінювати як катування. Вони вказали на те, що літак оснащено медичним обладнанням і на його борту є медичний персонал. Тому суд не зміг дійти висновку, що при депортації до Німеччини існує вірогідність виникнення непоправної шкоди, наголошується у вироку. Син Дем’янюка піддав критиці таке рішення, назвавши його «нелюдяним».
 

Нової дати депортації І. Дем’янюка, однак, поки що ніхто не називає. Два тижні тому його сину вдалося буквально в останню хвилину зупинити відправлення свого батька до Німеччини. Тоді він послався на його поганий стан здоров’я. Останнє судове рішення також можна оскаржити. Родина Дем’янюка зараз вивчає різні можливості, включаючи звернення до Верховної судової палати США.
 

Мюнхенська прокуратура закидає вихідцю з України, що 1943-го року він працював наглядачем у нацистському таборі смерті Собібор і був причетним до вбивства щонайменше 29 тисяч євреїв. Дем’янюк відкидає закиди. Він стверджує, що на той час був військовополоненим. У разі засудження йому загрожує від трьох до 15 років ув’язнення в кожному окремому випадку.
 

Президент Центральної ради єврейських громад у Німеччині Шарлотте Кноблох виступила з вимогою якомога швидше розпочати процес у справі Дем’янюка. «Це просто незбагненно, що його висилання до Німеччини так затягнулося», — заявила Ш. Кноблох.
На її думку, оскільки процеси проти нацистських прислужників є змаганням з часом, «слід зробити все можливе в юридичному сенсі для прискорення таких справ».
 

До США І. Дем’янюк потрапив 1952-го року й 1958-го року отримав американське громадянство, якого його тим часом знову позбавили. Тепер він вважається людиною без громадянства.

 

Читайте также по теме