ГолосUA
13:39 25/10/2010

Американці надають великого значення місцевим виборам в Україні

 

У Сполучених Штатах Америки місцеві вибори вважають не менш важливими, ніж вибори загальнодержавного масштабу, відтак і українським місцевим виборам тут надають великого значення. 

Про це заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джон Теффт під час зустрічі з головою Центральної виборчої комісії Володимиром Шаповал ом, повідомили у прес-службі ЦВК.

Пан посол подякував Голові ЦВК за увагу до розгляду подань від США та відповідну реєстрацію офіційних спостерігачів.

Володимир Шаповал зазначив, що спостереження за виборами з боку іноземних держав та міжнародних організацій стало однією із складових організації виборів в Україні, зі свого боку він вважає цей процес важливою запорукою дотримання демократичних принципів і засад усіма учасниками виборів.  За кількістю міжнародних спостерігачів на цих виборах, відзначив Голова Центрвиборчкому, США є третьою країною після Польщі та Росії.

У той же час, зауважив В. Шаповал, загальна кількість офіційних спостерігачів, як міжнародних, так і українських, є значно меншою, ніж на парламентських чи президентських виборах. Це, на його думку, свідчить про те, що належної уваги громадські інституції місцевим виборам поки що не надають. Відтак саме тепер представники місцевих громадських організацій мають бути найактивнішими.

Окремою темою обговорення стало питання формування територіальних та дільничних виборчих комісій. На запитання пана Теффта про представництво політичних сил у складі цих комісій Володимир Шаповал зауважив, що проблеми у цій сфері значною мірою породжені недоліками Закону про місцеві вибори, в якому ці питання урегульовані, на його думку, з позицій політичної доцільності. А партії, які отримали за законом певні преференції, скористалися ними, що й викликало нарікання інших учасників виборчого процесу.

Учасники зустрічі зупинились також на питаннях удосконалення виборчого законодавства в Україні, і в цьому контексті було обговорено можливе сприяння Україні з боку міжнародних інституцій, до сфери відання яких належать питання організації виборів.

Читайте также по теме