ГолосUA
07:43 09/12/2009

Американці вважають, що Обама не заслуговує на Нобелівську премію

Американці критично ставляться до свого президента. Більше двох третин (66%) з них вважають, що Барак Обама не заслуговує на Нобелівську премію миру, яку він має отримати цього четверга.

Лише 26% американців вважають, що присудження Обамі цієї нагороди в жовтні було правильним рішенням Нобелівського комітету. Про це свідчать дані дослідження, проведеного в грудні за участю 2313 респондентів.

Обама урочисто отримає Нобелівську премію 10 грудня в Осло. Як і було обіцяно, призовий фонд ($1,4 млн) піде на благодійні цілі.

Експерти говорять, що премія була присуджена американському президентові "на виріст". Її потрібно розглядати, як висловлення сподівань, а не як визнання реальних досягнень. Критики навіть стверджували, що рішення Нобелівського комітету дискредитує саму премію, оскільки незабаром вона може перепасти комусь, хто наприкінці не зробить нічого для миру у всьому світі.

Сам Обама наголосив, що він не заслужив своєї нагороди, але розглядає її, як "заклик до дії".

Однак, Нобелівський комітет стверджує, що американський президент заслуговує згадки за "створення абсолютно нового клімату в міжнародній політиці", заснованого на багатосторонній дипломатії, а також за те, що він "дав людям надію на краще майбутнє". Комітет також надав дуже великого значення його мрії про "світ без ядерної зброї", і прагненню до її реалізації.

За матеріалами: «Газета по-українськи»  

 

Читайте также по теме