ГолосUA
09:42 28/04/2010

АМКУ оштрафував три українські нафтові компанії

Антимонопольний комітет України оштрафував компанію «Укргазвидобування», дочірню компанію «Нафтогазу України», а також компанію «Укртатнафта» та «Укрнафта» загалом на 3 мільйони гривень за антиконкурентні узгоджені дії на ринку скрапленого газу.

Таке рішення члени комітету ухвалили одностайно за результатами засідання з цього приводу сьогодні, повідомила прес-служба комітету.

Кожну компанію-порушника було оштрафовано на 1 мільйон гривень. «Протягом вересня – листопада 2009 року компанії без об’єктивно виправданих на те причин підвищили ціни на скраплений газ, що реалізовується у великому опті. Зокрема протягом цього періоду ціни підвищилися на 86 – 110 %», — сказано у повідомленні прес-служби.

Як засвідчили висновки розслідування, такі дії підприємств призвели до обмеження конкуренції на загальнодержавному ринку скрапленого газу та суттєвого зростання роздрібних цін. «Сьогодні Антимонопольний комітет прийняв важливе рішення щодо ринку скрапленого газу. Наше розслідування охопило усі сегменти ринку: від виробництва і крупнооптового продажу, до роздрібної реалізації – як населенню, так і на заправках. Я звертаюся до всіх учасників ринку: як тих, що були визнані порушниками, так і добросовісних гравців, з єдиним побажанням – дотримуватися вимог законодавства про захист економічної конкуренції та встановлювати економічно обґрунтовані ціни на скраплений газ», — зауважив голова комітету Олексій Костусєв.

Представники відповідачів визнали порушення та зобов’язалися сплатити штраф до державного бюджету. Крім того, Олексій Костусєв поінформував Президента та Прем’єр-міністра України щодо виявлених проблем та надав відповідні пропозиції щодо запобігання подібним явищам у майбутньому.

Як відомо, у квітні цього року Комітет надав офіційні рекомендації Мінпаливенерго і Мінекономіки удосконалити систему продажу скрапленого газу на спеціалізованих і комерційних аукціонах.

Також Комітет рекомендував Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям та всім обласним державним адміністраціям створити умови для розвитку конкуренції та прозорі механізми ціноутворення на регіональних ринках скрапленого газу.

 

Читайте также по теме