ГолосUA
07:15 18/05/2010

АМКУ вимагає від нафтотрейдерів здійснювати прозору цінову політику

Антимонопольний комітет України отримав публічні роз’яснення міжнародного інформаційного агентства «Platts» щодо своїх принципів та механізмів формування світової ціни на нафтопродукти, якою зазвичай оперують українські нафтотрейдери.

Про це заявив голова АМКУ Олексій Костусєв під час зустрічі з директором «Platts» з глобальних ринків Хорхе Монтенпеком, повідомили ГолосUA в прес-службі Антимонопольного комітету України.

У ході спільної конференції сторони обговорили напрямки розвитку та поглиблення майбутнього співробітництва з метою уникнення безпідставних цінових збурень на ринках нафти і нафтопродуктів України.

Сьогодні, як відомо, учасники ринку нафтопродуктів зазвичай використовують так звану «світову ціну Platts» як остаточний та найвищий критерій під час встановлення власних цін на пальне. Однак, ця «світова ціна», яку застосовують й українські нафтотрейдери, формуючи свою цінову політику, – насправді, лише експертна оцінка приватної компанії за результатами зафіксованих угод між учасниками ринку.

Зокрема, у ході презентації діяльності «Platts» Хорхе Монтенпек заявив, що їхнє агентство виступає у ролі спостерігача і не надає рекомендацій щодо цін на нафту і нафтопродукти, використовуючи виключно ринкову інформацію.

«Контролюючи ринок нафтопродуктів, Антимонопольний комітет України повинен бути максимально професійним та об’єктивним. І для того, аби відокремити зерна від полови, та протистояти безпідставному підвищенню цін на нафту та нафтопродукти в Україні, нам потрібна об’єктивна інформація та досвід, яким сьогодні з нами поділилися колеги із «Platts». Думаю, що це дозволить нам приймати лише правильні рішення», – прокоментував результати зустрічі із «Platts» голова АМКУ Олексій Костусєв.

Питання стосовно визначення «світової ціни», її обґрунтованості й об’єктивності сьогодні виникають не лише в АМКУ, але й в інших конкурентних відомств Європи, оскільки у багатьох випадках підвищення цін на нафту і нафтопродукти в Україні оператори ринку пояснюють змінами світових цін на вуглеводні. Однак інформація, що надається учасниками ринків пального до Комітету, нерідко є суперечливою, не розкриває механізми визначення наведених цін, не вказує джерела її отримання, не містить належних обґрунтувань застосування розміру «світової ціни» на нафту. Тому виникла потреба отримати роз’яснення з цього приводу у міжнародного агентства «Platts», — йдеться в повідомленні.

«Усі цінові коливання Комітет буде відстежувати, і якщо будуть такі явища, як змова або зловживання монопольним становищем, ми робитимемо усе, аби запобігати цьому. Ми є партнерами для бізнесу, але оператори мають бути коректними у своїй ціновій політиці, адже кожен крок буде відслідковуватися», – зазначив голова Комітету.

За останній час органами АМКУ ухвалені рішення у 86 справах на ринках нафтопродуктів, надано 105 рекомендацій операторам ринку з метою припинення і попередження дій, що суперечать конкуренційному законодавству. Сьогодні в органах Комітету перебуває на розгляді 81 справа про порушення антимонопольного законодавства на ринках нафтопродуктів. />  

Читайте также по теме