ГолосUA
15:01 24/06/2010

АМКУ визнав операторів мобільного зв’язку монополістами на ринку телефонних з’єднань

Антимонопольний комітет України залишив без змін своє рішення визнати вісім операторів мобільного зв’язку такими, що займають монопольне становище на ринку завершення телефонних з’єднань.

Остаточне рішення у цій справі прийняте одноголосно на засіданні Комітету, повідомили у прес-службі АМКУ.

Так, монополістами з часткою 100 % в межах власної мережі мобільного зв’язку визнано ЗАТ «Український мобільний зв’язок», ЗАТ «Київстар Дж. Ес. Ем.», ТОВ «Астеліт», ЗАТ «Українські радіосистеми», ТОВ «Голден Телеком», ТОВ «Інтернаціональні телекомунікації», ЗАТ «Телесистеми України» та ВАТ «Укртелеком».

Крім того, ВАТ «Укртелеком» визнано монополістом на ринку завершення телефонних з’єднань на власній мережі фіксованого зв’язку.

Рішення Комітету підтримує Національна комісія з питань регулювання зв’язку, про що на засіданні повідомила член НКРЗ Людмила Артюшенко.

Представники компаній висловили різні позиції з цього приводу. Однак відзначили, що рішення Комітету дасть чіткий імпульс для врегулювання комплексної проблеми взаємного доступу до мереж.

«Рішення Антимонопольного комітету є результатом глибинного вивчення європейського досвіду, зокрема Франції, Польщі, Угорщини, з експертами яких детально обговорювалися існуючі підходи. Проте ми вважаємо, що треба нарешті розмежувати повноваження між регулятором та конкурентним відомством, закріпити за НКРЗ право визначати ринкове становище операторів для подальшого регулювання та функцію аналізу ринків – для забезпечення їхньої ефективності. На жаль, таку практику ще не затверджено в Україні на законодавчому рівні, хоча Комітет і пропонував відповідні зміни до законодавства про телекомунікації», – зауважив Голова Комітету Олексій Костусєв.

Олексій Костусєв також сказав, що прийняте рішення не повинне призвести до підвищення тарифів на послуги мобільного зв’язку, якими користуються споживачі.

Досі оператори самостійно домовлялися між собою за розмір ставок «інтерконекту», що призводило до суперечок та взаємних звинувачень.

У травні 2009 року Комітет прийняв рішення визнати зазначених операторів монополістами у межах власних мереж на ринку завершення телефонних з’єднань. У червні того ж року Комітет розпочав процедуру перегляду рішення у зв’язку з клопотаннями ЗАТ «Київстар Дж. Ес. Ем.» та ЗАТ «Український мобільний зв’язок». За результатами проведеного дослідження Комітет не знайшов достатніх підстав для скасування цього рішення.

 

Читайте также по теме