ГолосUA
09:30 01/02/2010

АМКУ взявся перевіряти нафтотрейдерів

Антимонопольний комітет України прийняв рішення порушити справу та провести розслідування у зв’язку з необґрунтованим підвищенням цін на бензини та дизельне пальне у січні цього року.

Про це заявив виконувач обов’язків голови АМКУ Олександр Мельниченко, повідомили ГолосUA у прес-службі Комітету.

За його словами, таке рішення прийнято за результатами попереднього аналізу ситуації на загальнодержавних ринках нафтопродуктів.

В.о. голови АМКУ заявив, що дав доручення провести розслідування та встановити, наскільки саме таке підвищення операторами цін на нафтопродуктів, що має місце, є обґрунтованим.

“Впродовж січня цього року світові ціни на бензини та дизельне пальне, зокрема на ринках Європи, зросли на 8 та 7 відсотків відповідно. А в Україні у цей час оптові ціни на високооктанові бензини підвищилися на 9,1 відсотка, на низькооктанові – на 10,5 відсотка, на дизпаливо – на 6,2 відсотка, а роздрібні ціни – на 11, 12 та 14 відсотків відповідно. Причому зростання оптових цін мало б вплинути на роздрібні не раніше як за два тижні, враховуючи наявність достатніх запасів пального в операторів”, — сказав він.

«Синхронні схожі дії операторів щодо стрімкого та значного підвищення цін на пальне свідчать про ознаки порушення конкуренційного законодавства, – зауважив О. Мельниченко. – Я розумію, що у період нестабільності у підприємців виникає спокуса скористатися ситуацією чи-то з метою отримання надприбутку, чи-то мінімізації ризиків. Але нафтотрейдери також повинні усвідомити, що з цієї миті ми перебуваємо в режимі розслідування, і я закликаю їх переглянути свою цінову політику. Якщо вони – проєвропейські оператори, то знизять ціни до обґрунтованої величини, а якщо ні – то на них чекає антимонопольна відповідальність».

Крім того, в.о. голови АМКУ поінформував, що зараз на розгляді перебуває 42 справи щодо операторів регіональних ринків нафтопродуктів. Також Комітет веде 2 справи щодо загальнодержавного ринку скрапленого газу, який використовується в якості моторного пального.

Протягом 2009 року Комітет притягнув до відповідальності 62 нафтотрейдерів, які працюють на всій території держави, в тому числі і під брендами «Укртатнафта», «ОККО», «WOG», «Лукойл».

 

Читайте также по теме