Антикорупційний закон Президента дублює законопроект 2009 року, не усуваючи його недоліків — Соболєв

Новий антикорупційний законопроект Президента Віктора Януковича жодним чином не змінює недоліки попереднього законодавства, практично повторюючи його.

Про це заявив прем'єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв на засіданні тіньового Кабінету Міністрів, передав кореспондент ГолосUA.

Зокрема, він нагадав, що 5 січня 2011 року набув чинності закон, яким скасовано антикорупційний пакет законів, ухвалений у 2009 році, але він діяв лише протягом 1-5 січня 2011 року. Тому, за словами політика, положеннями документу скасовується закон про боротьбу з корупцією від 1995 року.

“Таким чином, станом на 14 січня поточного року, в Україні не існує жодного спеціального антикорупційного законодавства”, — наголосив нардеп.

Разом із тим, парламентом 21 січня 2011 року прийнято у першому читанні проект закону про засади запобігання та протидії корупції в Україні, внесений Президентом України. Але, зазначив С. Соболєв, цей законопроект несуттєво відрізняється від попереднього, і практично не змінює суперечливих норм.

Окрім того, за словами політика, законопроект містить ряд нових норм, які “зовсім не є позитивними”.

“Так, серед проблемних новел законопроекту, варто відзначити ліквідацію Інституту урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики нівелювання інститут декларації доходів та видатків посадовців. Також скасування вимоги декларування доходів близьких родичів високопосадовців”, — зауважив він.

Однією з найбільших проблем законопроекту С. Соболєв назвав виключення норм щодо відповідальності за корупцію у приватному секторі.

Читайте также по теме