ГолосUA
16:17 29/09/2010

Апеляційний суд відхилив позов “Нафтогазу” щодо газу «РосУкрЕнерго»

Апеляційний суд постановив: відхилити апеляційну скаргу «Нафтогазу» і залишити чинним рішення суду першої інстанції — Шевченківського районного суду міста Києва від 13 вересня 2010 року.

Про це сказано в ухвалі Апеляційного суду.

Як зазначається в ухвалі київського Апеляційного суду, «визнано і видано дозвіл на виконання Окремого Рішення Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм від 30.03.2010 року».

При цьому «трибунал постановляє, що Росукренерго виплатила основні суми, які вимагає Нафтогаз за Контрактами 2/04 і 3/04, 15 січня 2010 р. через її заяву про зарахування за станом на цю дату. Щодо сум, присуджених сторонам вище, це Окреме рішення не може бути виконано, поки не буде винесено Остаточне рішення», — зазначено у визначенні Апеляційного суду Києва від 17 вересня.

В ухвалі київського Апеляційного суду сказано, що «рішення набуває чинності з моменту його оголошення, але може бути оскаржене у Верховному Суді України протягом двадцяти днів з дня набрання ним законної сили шляхом подачі скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції», — підводиться підсумок у документі.

Як раніше повідомлялося, 23 вересня до приймальні громадян Верховного суду України надійшла скарга НАК «Нафтогаз Україна» на рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 13 серпня 2010 року і ухвалу Апеляційного суду столиці від 17 вересня 2010 року у справі за заявою швейцарського газотрейдера «РосУкрЕнерго» про визнання і примусове виконання рішення іноземного суду.

Але досі жодного з вищезгаданих рішень немає в Єдиному державному реєстрі судових рішень, який по суті має бути відкритим для громадян.

Таким чином, на сьогоднішній день можна констатувати: вже дві судові інстанції Україні підтвердили правомірність рішення Арбітражного інституту Торгової палати міста Стокгольм від 8 червня 2010 року, відповідно до якого НАК «Нафтогаз України» зобов’язана повернути компанії «РосУкрЕнерго» 12,1 мільярда кубометрів природного газу.

Нагадаємо, під час четвертого відкритого засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, яке відбулося 16 вересня 2010 року, міністр палива і енергетики України Юрій Бойко засвідчив, що апеляція на рішення Шевченківського райсуду була подана 18 серпня, і до неї був залучений весь перелік документів і опис обставин, які призвели до того, що «РосУкрЕнерго» одержала можливість мати претензії до НАК «Нафтогаз Україна».

Юрій Бойко підтвердив також, що юридичні консультанти «Нафтогазу України» — компанія White&Case — радили долучити в якості підтвердження та посилення позиції НАК меморандум урядів України та Російської Федерації, а також договори, підписані з російським «Газпромом»: договір перепоступки боргу, договір купівлі-продажу газу «Нафтогазу України».

Але, незважаючи на попередні заяви міністра палива та енергетики України про додаткові факти, які нібито послужать на користь «Нафтогазу», Апеляційний суд міста Києва 17 вересня, не привертаючи уваги громадськості, прийняв рішення на користь «РосУкрЕнерго». Для завершення процедури імплементації рішення Арбітражного інституту Торгової палати міста Стокгольм необхідне останнє рішення — Верховного суду України.

За матеріалами: Дзеркало тижня

 

Читайте также по теме