Збройні Сили України не повинні залежати від комерційних структур.
Про це повідомив міністр оборони України Михайло Єжель під час відвідування Київського військового ліцею імені Івана Богуна, повідомила прес-служба Міноборони.
“Збройні Сили України – це державний інститут, який не повинен і не буде залежати від комерційних структур. Споконвіків Збройні Сили були самодостатньою структурою, яка сама себе забезпечувала!”, — зазначив він.
М. Єжель повідомив, що за дорученням Президента України Віктора Януковича вже опрацьовуються пропозиції до нової концепції системи харчування військовослужбовців. “На нашу думку, ця система повинна бути змішаною”, — повідомив голова оборонного відомства.
За словами М. Єжеля, постачання продовольства на конкурсних умовах можуть здійснювати комерційні структури відповідно до проведених тендерів або відкритих торгів, для робіт у їдальнях можна винаймати обслуговуючий персонал – прибиральниць, посудомийок, офіціантів. “Але пекарі, кухарі, коки – всі будуть військові. Тому що не може військова частина бути прив’язана до “котла”. “Котел” завжди йшов за військовою частиною. Це сьогодні, на жаль, така ситуація, що війська більше знаходяться в пунктах постійної дислокації. Але вже незабаром армія буде в полі, і навряд чи комерційні структури підуть за солдатом за 200-300 кілометрів, де не має гарячої води, каналізації і стаціонарного електроживлення. Це питання повинне бути відпрацьовано раз і назавжди”, — зазначив міністр оборони.
М. Єжель також відзначив, що історичний досвід показав, що військові завжди мали своїх кухарів, пекарів і забезпечували себе усім необхідним. У той же час, голова відомства констатував, що за останні п’ять років автономну систему продовольчого забезпечення армії фактично було знищено. “Скоротили офіцерів продовольчої служби, начальників їдалень, начальників складів. Тобто зникла інфраструктура, яка забезпечувала харчування військових”, — зазначив Мю Єжель.
Для реалізації нової концепції системи харчування військовослужбовців необхідно відібрати та підготувати фахівців, які мають відповідні військово-облікові спеціальності, розгорнути систему підготовки кухарів, відновити на посадах коків-інструкторів, начальників їдалень, пекарів тощо. “За попередніми розрахунками, у вересні-жовтні ми вийдемо на нормальну систему харчування силами військових. І коли хтось каже, що це невластива функція, то він глибоко помиляється”, — наголосив міністр оборони М. Єжель.