ГолосUA
12:02 19/04/2010

Асоціація повітряного транспорту заявляє, що ситуація з польотами вирішується «непрофесійно»

Міжнародна асоціація повітряного транспорту заявляє, що європейські уряди проявили «непрофесіоналізм» в оцінці та вживанні заходів, пов’язаних із поширенням над Європою хмари вулканічного попелу.

Голова асоціації Джованні Бісіньяні зауважив, що не оцінювався ступінь ризику для літаків, не проводилися консультації, не здійснювалася координація дій та не було керівництва рішеннями, які ухвалювалися.

За словами Бісіньяні, відкриття повітря6ного простору Європи має відбутися якомога швидше на основі результатів проведених тестових польотів.

Сьогодні міністри транспорту країн ЄС проведуть надзвичайну відеоконференцію, на якій говоритимуть про можливість відновлення польотів.

За даними авіаційного Євроконтролю, приблизно 80 відсотків повітряного простору континенту були закриті напередодні, польоти значно обмежені вже п’ятий день поспіль. У неділю відбулося лише близько п’яти тисяч польотів замість звичних 24 тисяч.

З четверга було скасовано приблизно 63 тисячі рейсів, це затримало в дорозі мільйони пасажирів. Авіаперевізники заявили про щоденні фінансові втрати близько 200 мільйонів доларів.

Провідні авіаперевізники стверджують, що провели випробувальні польоти і не побачили очевидних ушкоджень від хмари вулканічного попелу.

Водночас експерти застерігають, що суміш скла і гірської породи здатна серйозно пошкодити двигуни та інші частини літаків.

За матеріалами: радіо "Свобода" 

Читайте также по теме