ГолосUA
13:35 29/04/2009

Асоціація українських банків висміяла ідею уряду щодо цінних паперів

Асоціація українських банків розкритикувала ідею Юлії Тимошенко щодо випуску урядових цінних паперів для фізичних осіб з гарантією уряду під 8% річних. Про це сьогодні заявив президент АУБ Олександр Сугоняко, відповідаючи на питання журналістів щодо доцільності випуску подібних цінних паперів урядом, — передав кореспондент ГолосUA.

«Уряд виходить на ринок запозичень, і пропонує свої зобов’язання «аж» за 8% річних. Навіть «Ощадбанк» дає 10% річних. Хто купив би ці урядові цінні папери? Ніхто б не купив. Тому з таким інструментом на ринку запозичень робити нема чого. Якщо ж уряд хоче залучити вільні кошти населення, то треба виходити на ринок запозичень з реальною ціною: хоча б до 22% річних», — наголосив банкір.

Олександр Сугоняко підкреслив також, що в такому підході уряду щодо залучення коштів є ще питання довіри населення до емітента (уряду). «Якщо ми не довіряємо гривні (а за гривнею стоїть влада), то чому ми маємо вірити іншому папірцю, який випустить інший орган державної влади», — підкреслив президент АУБ.

На думку банкіра, якщо б з такою пропозицією замість уряду вийшов Національний банк, то довіра населення була би більшою.

(Є.Стеценко)

 

Читайте также по теме