ГолосUA
13:08 18/03/2009

Астероїд пролітає дуже близько від Землі

Астероїд 2009 FH розміром приблизно 20 метрів сьогодні ввечері пролетить поряд із Землею. Він розминеться з нею на відстані всього 85 тисяч кілометрів.

Як повідомив сайт Spaceweather, жителі Північної Америки мали змогу спостерігати цей астероїд у телескопи після заходу як зірку 14-ої величини у сузір!ї Близнюків. /> Повідомлення про відкриття астероїду 2009 FH з’явилось напередодні близько 19.00 за київським часом.

Згідно з даними, які опубліковані на сайті НАСА, астероїд пролетить повз Землю на відстані 85 тисяч 338 кілометрів у 12.17 за Грінвічем (приблизно о 14.17 за київським часом). Це вже другий у цьому місяці астероїд, який пролетів поряд із Землею:
2 березня астероїд 2009 DD45 з діаметром 35 метрів пролетів на відстані 72 тисячі від нашої планети.

Обидва астероїди за розміром можна порівняти з небесним тілом, яке спричинило Тунгуську катастрофу, і не несуть загрози глобального масштабу.

Вплив подібних космічних тіл у випадку їхнього падіння залежить від того, з якого матеріалу вони зроблені, їхньої швидкості та напрямку польоту при вході в атмосферу. Кам’яні тіла з розміром до 100 метрів дробляться в атмосфері та майже повністю згорають. Проте залізні метеорити подібних розмірів мають значно більшу масу.

Залізний метеорит з діаметром близько 20 метрів при певних умовах може спричинити руйнування у радіусі кількох кілометрів. Тунгуська катастрофа відбулась у 1908 році у басейні річки Підкам’яна Тунгуска.
 
Під час вибуху небесного тіла повалився ліс на території, яка приблизно дорівнює площі сучасної Москви. Потужність вибуху залишила 10-40 мегатон у тротиловому еквіваленті, що дорівнює енергії середньої водневої бомби — передало “Ехо Москви”.

 

Читайте также по теме