ГолосUA
08:40 21/11/2008

АУБ: банки повинні мати право підвищувати ставки за вже виданими кредитами

Асоціація українських банків звернулась до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності з обґрунтуванням недоцільності прийняття проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони банкам змінювати умови договору банківського вкладу та кредитного договору в односторонньому порядку)”, реєстраційний № 3343. />  

Про це Голос.UA повідомили у прес-службі АУБ.
 

За словами першого Віце-президента АУБ Володимира Бондаря, відповідно до запропонованого законопроекту банки опиняються у ситуації проведення збиткової діяльності за довгостроковими (у тому числі – іпотечними) кредитами, оскільки оновлення ресурсної бази (з відповідною заміною її вартості) здійснюється у декілька разів швидше, ніж оновлення кредитного портфеля. А заборона механізму оперативного перегляду банками відсоткових ставок за кредитами ставить під загрозу їх платоспроможність та інтереси вкладників.
 

В АУБ наголошують, що законопроект № 3343 суперечить Цивільному Кодексу України, яким передбачається для всіх учасників цивільно-правових відносин можливість зміни умов договору у односторонньому порядку. Можливість односторонньої зміни відсоткової ставки за ініціативою банку передбачається і нормами Закону України “Про захист прав споживачів”.
 

Також в АУБ переконані, що деякі положення законопроекту грубо порушують конституційний принцип, викладений у статті 58 Конституції України, щодо незворотності дії у часі законів та інших нормативно-правових актів, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.
 

Замість запровадження змін до законодавства, АУБ пропонує, з метою захисту позичальників – фізичних осіб у період кризових явищ, створити механізм державної підтримки таких позичальників (у першу чергу за іпотечними кредитами), який передбачав би компенсацію підвищення процентних ставок за кредитами,  можливість тимчасового погашення кредиту у разі втрати позичальником роботи тощо.

 

Читайте также по теме