ГолосUA
13:13 02/01/2009

Австралія розмірковує над тим, щоб забрати до себе в’язнів Гуантанамо

Австралія каже, що розмірковує над проханням Сполучених Штатів прийняти в’язнів з табору Ґуантанамо, але ймовірно відповість відмовою.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі. 

Віце-прем’єр Джулія Гіллард сказала, що до уряду разом з Британією звернулись з проханням прийняти в’язнів, щоб допомогти новообраному американському президенту Бараку Обамі закрити в’язницю коли він стане президентом. Це була одна з його передвиборчих обіцянок. 

Раніше Британія приєднались до Португалії з закликом до інших європейських країн прийняти в’язнів Гуантанамо.

З проханням надати притулок в’язням Гуантанамо до Австралії звернувся минулого місяця президент Буш. У Канберрі віце-прем’єр Джулія Гіллард заявила, що у той час, як пропозиція розглядається, її найвірогідніше відхилять. 

Сполучені Штати і раніше намагалися залучити австралійців до розміщення колишніх в’язнів їхньої військової в’язниці на Кубі. З такою пропозицією зверталися ще на початку минулого року, але без успіху. 

Хоча деякі європейські країни, як виглядає, налаштовані до кроків Вашингтону прихильніше. урядовці у Франції, Німеччини, Швейцарії та Португалії заявили, що розглядають можливість прийняття в’язнів з Гуантанамо. 

Там все ще утримують близько двохсот п’ятдесяти осіб. Шістдесятьох в’язнів вже подано на звільнення, але їх не можуть репатріювати через побоювання переслідувань або тортур, у разі якщо їх відправлять додому.

Читайте также по теме