ГолосUA
18:02 03/08/2009

Авторитарні держави СНД остерігаються західної освіти

Авторитарні держави СНД остерігаються західної освіти.

Так вважає видання Newsweek.

Після краху СРСР у 1991 році, зазначається у публікації, більшість колишніх радянських республік погодилися, що для розвитку суспільства їм слід привнести у державу західну освіту, запрошуючи іноземних професорів. Одразу ж у більшості країн СНД відкрилися філіали американських та європейських університетів, деякі із них фінансувалися приватними особами, як, наприклад, Центрально-Європейський університет Джорджем Соросом, так само як і American University of Central Asia — Держдепартаментом США.

Тим не менше деякі із ВНЗ працювали недовго. Так Американській університет у Баку був одразу ж запідозрений у підривній діяльності. "Мінськ та Астана також готові платити за політичну стабільність затримкою у розвитку освіти", — наголосило видання.

Наприклад, у Казахстані достатньо довго пропрацював Казахстанскій інститут менеджменту, економіки та прогнозування, якій міг похвалитися 110-ттю іноземними професорами, які викладали майже всі дисципліни.

Коли ж минулого року у світі розпочалася фінансова криза, а ціни на нафту різко впали, Астана стала вбачати у навчальному закладі "омут", де йде активна підготовка "революціонерів" і вирішила звільнити 30 професорів, у тому числі тих, хто характеризував казахську політичну систему як "середньовічну".

Європейський гуманітарний університет у Мінську припинив свою діяльність ще у 2005 році після наказу місцевого КДБ.

Єдина держава, яка спромоглася більш-менш подолати страх перед західними вищими навчальними закладами — це Росія."Москва більше не боїться можливості вибухнення кольорових революцій і готова йти на поступки західній освіті, враховуючи, що жоден із російських університетів, включаючи МДУ. не потрапили у першу сотню найкращих навчальних закладів світу. На даний момент у столиці Росії працюють понад 65 іноземних професорів", — відзначив Newsweek.

Л. Дубенко

 

Читайте также по теме