ГолосUA
18:24 01/09/2009

«Автоцивілка» з наступного року подорожчає

З нового року поліси страхування автомобільної відповідальності громадян, за підрахунками страховиків, виростуть в ціні приблизно на 10-12%.

Такі дані були озвучені страховим компаніям-членам Моторно-транспортного страхового бюро України (МТСБУ) на засіданні президії Бюро.

«Згідно з попередніми підрахунками фахівців, виходить, що в середньому по ринку ціна «автоцивілки» повинна підвищитися на 10-12%. Нагадаємо, що страхові компанії на початку серпня вже пообіцяли збільшення вартості полісів КАСКО у міру зростання аварійності на дорогах і збільшення обсягів виплат. Але це зовсім не означає, що ціни піднімуться для всіх однаково — для когось вони можуть навіть знизитися. Однозначно підвищення торкнеться водіїв легкових автомобілів у великих містах-мільйонниках», — зазначила генеральний директор асоціації «Страховий бізнес» Людмила Білошицька.

В той же час, за її словами, для водіїв інших транспортних засобів в невеликих містах (до 100 тис. населення) тарифи можуть навіть знизитися. «Базовий тариф, згідно з попередніми розрахункам, чекає неістотне підвищення — до 5%, проте коефіцієнти можуть як підвищитися до 50% для деяких категорій транспортних засобів, так і знизитися, причому на стільки ж», — уточнив президент Української федерації страхування Олександр Завада.

Страховики говорять, що найімовірніше нові тарифи наберуть чинності з 1 січня 2010 року.

Нагадаємо, щоб забезпечити себе від надмірних збитків, ще на початку 2009 року страхові компанії ініціювали перегляд цін на поліси автострахування. З цією метою фахівці МТСБУ півроку проводили розрахунки адекватності тарифів і надбавних коефіцієнтів (збільшують вартість «автоцивілки» залежно від регіону, де зареєстрований автомобіль, марки авто, стажу водія).

У своїх розрахунках вони спиралися на статистику, отриману в результаті проданих страховиками за останні два з половиною роки 8 млн. полісів.

Остаточне рішення щодо підвищення тарифів буде прийнято на наступному засіданні президіуму Моторно-транспортного страхового бюро України, яке відбудеться наприкінці вересня, але підвищення тарифів можливе не раніше січня 2010 року.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме