ГолосUA
07:10 20/09/2010

«Автоцивілку» ще продають за старими цінами

Деякі страхові компанії вирішили скористатися підвищенням цін на поліси ОСАЦВ, щоб збільшити свою частку присутності на ринку «автоцивілки» за рахунок оформлення полісів заднім числом і за старими, нижчими цінами.

Нагадаємо, з 27 серпня, згідно з рішенням Держфінпослуг, ціни на поліси обов’язкового страхування цивільної відповідальності виросли в середньому на третину, а ліміти відповідальності за цими полісами — у два рази. «У вересні деякі компанії продавали людям поліси ОСАЦВ за старими цінами, оформляючи страховки заднім числом, як ніби клієнти купували їх не після, а до подорожчання», — ззначив топ-менеджер однієї зі страхових компаній.

На його думку, таким демпінгом займаються в основному невеликі гравці ринку ОСАЦВ, щоб заманити до себе якомога більше клієнтів.

Експерти підрахували: у вересні кількість полісів ОСАЦВ, проданих страховиками за «річним» цінами, може досягти чверті всіх реалізованих за місяць страховок «автоцивілки».

«Не можу сказати точно, але цифра може досягати 20-25% від загальної кількості», — припустила гендиректор асоціації «Страховий бізнес» Людмила Білошицька.

Старі бланки полісів будуть вважатися дійсними до Нового року поряд з новими бланками, які з’явилися в серпні.

За даними Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), старих бланків полісів ОСАЦВ у страховиків «на руках» залишилося 4-5 млн. штук. Однак у Бюро запевнили — торгівля «заднім числом» не буде залежати від цих мільйонів. «За підсумками вересня ми вже зможемо побачити по нашій базі даних, у яких компаній середня вартість поліса підвищилася, а у яких — ні. З останніми будемо розбиратися, і, якщо з’ясується, що вони демпінгували, — карати. Аж до позбавлення ліцензії», — пообіцяв президент МТСБУ Володимир Романишин.

Що стосується клієнтів, які купили за старими цінами поліси ОСАЦВ, їм нічого не загрожує — їх страховка буде дійсною. «Ось тільки ліміт відповідальності по таких полісах теж буде старим, а значить, вдвічі меншим, ніж той, який встановлений з 30 серпня», — говорить Романишин.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме