ГолосUA
17:47 22/04/2010

Азаров хоче використати час знижок на газ для модернізації підприємств

Період, коли діятиме знижена ціна на газ для України, потрібно використати для модернізації підприємств і галузей вітчизняної економіки.

Про це заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з Членом Європейської Комісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюлє, повідомили у прес-службі уряду.

Глава уряду зазначив, що Україна на сьогодні має дуже енерговитратну економіку, отже, для хімічної промисловості, для металургії ціна на газ у розмірі 400 дол. за тисячі кубометрів означає зупинку виробництва. Саме тому, за словами Миколи Азарова, для України було важливо переглянути газові домовленості і не лише щодо ціни, але й щодо об’єму газу, який Україна має закуповувати, і щодо відміни штрафних санкцій.

«Я вважаю, що ми цієї цілі досягли», — підкреслив Микола Азаров

Він зазначив, що важливим завданням для уряду на сьогодні є зменшення енерговитратності економіки.

«Ми повинні використати період відносно низьких цін на газ для того, щоб здійснити модернізацію економіки, знизити її енерговитратність. Цей період не може бути один рік, це мінімум сім — вісім років. Нам потрібна була передишка на значний термін, і ми її отримали», — зазначив Прем’єр-міністр.

Крім того, Прем’єр-міністр наголосив, що нагальним питанням залишається модернізація газотранспортної системи України. Він підкреслив, що вже вкотре пропонує Російській Федерації і Європейському Союзу разом з Україною вкладати ресурси в реконструкцію та модернізацію ГТС.

«Це дасть зниження вартості транзиту за рахунок підвищення швидкості подачі газу, тиску. Тобто, ми зробимо рентабельність прокачки газу по наші трубі у два з половиною рази вищою, ніж по південному та північному обхідних маршрутах», — наголосив Прем’єр-міністр.

У той же час, він зазначив, що не можна втрачати часу, і дане питання має бути вирішено в найкоротші терміни: «Якщо втратимо рік, то модернізація може стати неактуальною».

У свою чергу Штефан Фюлє запевнив, що питання реконструкції та модернізації є одним з важливих питань, над якими ЄС працює.

 

Читайте также по теме