ГолосUA
09:15 03/02/2011

Азаров не хоче відповідати за промахи Бойка

Внутрішні борги за спожитий газ можуть змусити уряд брати кошти з Держбюджету. 

Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, передала прес-служба Інституту.

За словами експерта, прем'єр-міністр України Микола Азаров залишається “головним відповідальним” за все, що відбувається в економіці України. Тому, на думку Ю. Корольчука, “ледача і пасивна робота “Нафтогазу України” і “Газу України” з вибивання боргів з ТКЕ і облгазів викликала абсолютно прогнозовану реакцію М. Азарова”, який заявив, що не бачить принципової позиції Міністерства палива та енергетики (голова — Юрій Бойко), яке не висунуло боржникам жорстких умов. “Адже скоро “Нафтогазу” знову платити за рахунками за січневий газ, а грошей на рахунках компанії зовсім мало. Борги ТКЕ тільки за січень 2011 року склали практично 1,5 млрд. грн. А з початку опалювального сезону сума боргу вже наближається до нового рекорду — позначки в 5 млрд. грн.”, — уточнив експерт.

“Ефективним топ-менеджерам Мінпаливенерго доведеться, як повелося, запускати руку в Держбюджет, в кишеню кожного українця. Прем'єр-міністр не горить бажанням ділитися бюджетними грошима з “Нафтогазом”, і тим самим відповідати за промахи Юрія Бойка і голови “Нафтогазу” Євгена Бакуліна. Тим більше, скоро буде вже рік, як М. Азаров обіцяв не брати ні копійки в держави на латання газових дірок “Нафтогазу” перед “Газпромом”. А так виходить, що тільки беруть, беруть і беруть”, — зазначив він.

Як запевнив експерт, М. Азаров може пошукати в зростаючих боргах за газ підтекст свого колеги по Кабміну Юрія Бойко. “Останній далекий від благодійності і явно не горить бажанням вимагати гроші з ТКЕ і облгазів, щоб це приносило політичні дивіденди М. Азарову. До того ж Ю. Бойко не допоміг, як обіцяв, прем'єр-міністру домовитися з “Газпромом” про зниження ціни на газ”, — зауважив Ю. Корольчук.

На переконання експерта, міністр палива та енергетики “не бачить свого політичного майбутнього в одному човні” з М. Азаровим. “Якщо найближчим часом т.зв. групі “РосУкрЕнерго” не вдасться добитися змін у керівництві Кабміну, то Юрію Бойко вже точно доведеться шукати інші шляхи потрапляння до Верховної Ради в 2012 році”, — наголосив він.

За словами експерта, вже не дивує те, що меморандум про поставки азербайджанського скрапленого газу підписує Ю. Бойко, а проектом самого “LNG-терміналу” займається непідконтрольні міністру Держпідприємство. “Так і постачання нафти через “Одеса-Броди” вже давно поза компетенцією міністра”, — підсумував Ю. Корольчук.

Читайте также по теме