ГолосUA
10:02 23/07/2010

Азаров обіцяє швидко домовитися про газотранспортний консорціум між Україною, ЄС та РФ

Домовленість про створення газотранспортного консорціуму між Україною, Євросоюзом і Російською Федерацією можлива найближчими місяцями.

Про це сьогодні заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров, повідомила прес-служба Кабміну.

«Світова практика знає приклади, коли подібні переговори ведуться роками, а потім протягом дня досягається результат. Ми ж поки тривалість переговорів вимірюємо місяцями, проте розраховуємо, що найближчим часом все-таки домовимося», — заявив в інтерв’ю українській газеті М.Азаров, відповідаючи на питання про хід переговорів про створення газотранспортного консорціуму. />  
За його словами, Україна пропонує Росії дати гарантії транзитних поставок: «наприклад, протягом 10 років прокачувати через нашу територію 150 млрд. кубів газу щорічно», а Євросоюзу — гарантувати покупку цього обсягу. «Без одного з трьох партнерів ніякого газотранспортного консорціуму створити не вийде. А оскільки є три партнери, то, відповідно, у кожного є свої інтереси і процес досягнення домовленостей ускладнюється», — сказав Глава Уряду.

Коментуючи пропозицію російського колеги Володимира Путіна об’єднати російський «Газпром» і «Нафтогаз України», Микола Азаров зазначив: «Це був не жарт». «Процес створення транснаціональних об’єднань характерний для глобальної економіки. Тільки у нас його штучно політизують», — пояснив він.

«Але я завжди підкреслюю, що необхідно все прорахувати за одним «залізним» принципом: наскільки це відповідає стратегічним інтересам України», — підкреслив Микола Азаров.

Прем’єр-міністр також повідомив, що проведено кілька раундів переговорів з Росією і з Європейським Союзом. Верховна Рада прийняла Закон про ринок газу — ключова умова ЄС, який вимагав зробити газовий ринок та систему «Нафтогазу» прозорими.
 

Читайте также по теме