ГолосUA
07:15 22/03/2010

Азаров почав позичати

Уряд Миколи Азарова, як і уряд Юлії Тимошенко, почав фінансувати соціальні зобов’язання держави за рахунок нарощування державного боргу.

Так, Міністерство фінансів продало облігацій внутрішньої держпозики на 2,66 млрд. грн. Відомство провело позачерговий аукціон з продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) терміном обігу 13 місяців, півтора роки та два роки. Всі облігації були продані з рекордно низькою з початку кризи дохідністю – 11%. Менш прибутковими останні два роки були лише облігації, якими Кабмін збільшував капітали банків і «Нафтогазу України», — 9,5%. Порівняно з попереднім аукціоном ставки впали на 5-6,3%, за тиждень – вже на 10%.

Основну частку ОВДП на останньому аукціоні купили рекапіталізовані державою «Укргазбанк», «Родовід Банк» і банк «Київ». «Була домовленість, що Нацбанк монетизує ОВДП, які залишилися в наших капіталах, а ми викупляємо нові ОВГЗ. Але про ставку дохідності стало відомо тільки під час аукціону, інакше ми б їх не брали», — сказали в одному з банків. «Мінфін всіх обдзвонював, і покупці були призначені наперед. Гроші збиралися під потреби Пенсійного фонду», — додали в іншому банку.

Невелику частку паперів (до 200 млн. грн) все ж таки купили комерційні банки. «Ми розглядаємо цю операцію як перевкладення з депозитних сертифікатів, дохідність яких НБУ сильно понизив, у держоблігації. Навіть така дохідність цікава банкам, які «сидять» на ліквідності», — пояснив один з покупців.

За матеріалами: Коммерсант-Украина

 

Читайте также по теме