ГолосUA
08:15 03/09/2010

Ажіотаж на подорожчання круп та молочних продуктів провокують продавці та постачальники

Незважаючи на обіцянки аграріїв про хороший врожай, українці бояться дефіциту й розмітають з продуктових полиць товар, боячись за ще більше подорожчання.

Проте ціни в магазинах пішли вгору майже на всі, зокрема це прослідковується по споживчому кошику у Києві цього тижня. Місяць тому борошно вищого сорту коштувало 3,20-3,50 грн. / кг, а сьогодні — 3,80-4,20 (подорожчання 18-20%), звичайний рис був 7,5-8, 0 грн. / кг, зараз він по 9,18-12 грн. (подорожчання 22-50%).

Якщо саме молоко подорожчало на 60-70 коп. за літр в м’якій упаковці (виробники пояснюють це зростанням закупівельних цін у середньому на 40 коп. / л,), то сир, сметана, сири середнього класу (40-60 грн. / кг) додали в ціні 10-15%. Сиру дешевше 50 гривень за кіло вже не знайти.

Продавці кажуть, що ціни підвищують постачальники, а прибуток торгівлі як і раніше не вище 15-20%, а то і 5-7%. «Уряд повинен приборкати цю «стихію» постачальників. Ми намагаємося заробити за рахунок обороту, тому продаємо зараз з мінімальною націнкою», — заявив директор з виробництва торгової мережі «Фуршет» Володимир Говоруха.

На думку голови Антимонопольного комітету Олексія Костусєва, в нагнітанні ажіотажу зацікавлені політичні опоненти нинішньої влади: «Наприклад, проблема з гречкою з’явилася не вчора, посіви скорочувалися з року в рік. Навіть якщо гречки нового врожаю не вистачить, ввеземо один корабель (50 тис. т) з-за кордону і вирішимо всі проблеми ». Також він пообіцяв: якщо буде виявлено, що ціни підвищують необгрунтовано, АМКУ вживе заходів.

На думку директора інформкомпаніі «ПроАгро» Миколи Верницького, собівартість «молочки» виросла в порівнянні з минулим роком через те, що в 1,5 рази подорожчало фуражне зерно. Але Верницький також упевнений, що на ціни впливає прагнення під “шумок” заробити. Цей процес йде від постачальників і торговців, які й нагнітають паніку необгрунтовану: «Соняшникова олія нового врожаю точно буде дешевше, тому що його — надлишок. Як тільки Кабмін і АМКУ посилять контроль за ціноутворенням, багато продукти подешевшають ».

За матеріалами: Сегодня />  

Читайте также по теме