ГолосUA
13:58 13/02/2010

Азовська хамса знову пішла до Росії

Росія дала дозвіл своїм рибогосподарським підприємства на продовження вилову азовської хамси до 15 березня 2010 року.

Як пояснили кореспонденту ГолосUA в управлінні рибогосподарського комплексу Міністерства сільського господарства РФ, таке рішення ухвалене «з урахуванням великих промислових запасів азовської хамси».

Хамса – промислова риба, одна з основних у Чорному та Азовському морях. Й саме через неї вже багато років існує конфлікт між рибаками України та Росії. Справа в тім, що розпліднюється та нагулюється ця риба в Азовському морі у прибережних водах України. А коли доходить до промислових кондицій – її косяки Керченською затокою прямують до територіальних вод Росії, де її успішно виловлюють тамтешні промисловці.

Ще у 1993 році вся лінія проходу косяків була оголошена зоною спільного риболовства, право на промисел у ній мали обидві сторони відповідно до ухвалених квот. Але ще у листопаді 2003 року Росія заборонила України виловлювати азовську хамсу у зоні спільного промислу у Чорному морі. Й тепер більша частина цієї риби є здобиччю російських рибалок.

Втім, незважаючи на обмеження, минулого року українські рибаки збільшили вилов азовської хамси на 38,5% — до 9,7 тисяч тон. З урахуванням продовження Росією терміну путини, здобич російських рибаків буде значно вищою. Адже квота на дві держави складає 50 тисяч тон.  

Д. Кляхін

 

Читайте также по теме