ГолосUA
09:49 02/11/2009

Банки відмовляють 70% потенційним покупцям нерухомості

Банки пропонують громадянам кредити на дуже жорстких умовах. Тому рівень відмов у видачі позик досягає 70% від кількості заявок.

Максимальний термін кредитування скоротився до 20 років (раніше — 25). До того ж на такий термін готовий прокредитувати тільки один банк. Найчастіше пропонований граничний термін іпотечного кредитування – 5 років. Якщо до кризи первинний внесок складав близько 20%, то наразі — не менше 40% вартості житла. Реальні процентні ставки по нинішній іпотеці коливаються в діапазоні 25-30% в гривні (раніше — 20% в гривні, 15% — в доларах).

 «Умови досить жорсткі: високий первинний внесок, недовгий термін кредитування, висока ставка. До того ж підходи до оцінки позичальника посилилися – до уваги приймається тільки підтверджений (офіційний) дохід самого позичальника, без урахування доходів решти членів сім’ї. Тому і охочих небагато», — заявив представник Укрексімбанку Олег Тіщенко.

За словами банкірів, частка відмов у видачі іпотечних позик сягає 70% від кількості поданих заявок. Як відзначив член правління Universal Bank Віталій Шастун, часто люди не можуть підтвердити той рівень доходів, який вони декларували при подачі кредитної заявки. До того ж багато потенційних позичальників переоцінюють свої реальні можливості по обслуговуванню кредиту.

За матеріалами: «Бізнес»

 

Читайте также по теме