ГолосUA
18:22 17/11/2009

Банки запевняють, що готові відновити кредитування економіки

Банки відновлять кредитування, економіка поступово оживе й ми забудемо всі уроки кризи.

Так вважає голова правління “Укрсоцбанку” Борис Тимонькин.

В той же час 30% активів банківської системи можна віднести до проблемних, а близько 30 банків знаходяться на межі банкрутства.

Банківська система готова до умов, в яких опинилася на даний момент. «Стрес-тест, проведений МВФ і НБУ, передбачав сценарій при якому «погані» активи можуть досягти 30% портфелю, і вимоги по докапіталізації банків висувалися з його обліком. Тому всі необхідні ресурси банки наростили протягом року, і жодних особливих проблем через зростання неплатежів з боку юридичних осіб не передбачиться»— упевнений голова правління «ОТП Банку» Дмитро Зінков, хоча погоджується, що кількість неплатників може зрости.

За словами учасників ринку, найближчим часом банки відновлять кредитування, але вимоги до позичальників залишатимуться досить жорсткими.

За словами Бориса Тимонькина, насамперед, доступ до кредитних ресурсів дістануть ті, хто «зразково поводився останній рік» і дисципліновано обслуговував свої борги.

За словами банкіра, категорія тих, що не бажають платити по рахунках більше не отримуватимуть кредитів. «І це справедливо»,— вважає Тимонькин.

В той же час, за ствердженням Дмитра Зінкова, дисциплінованих позичальників серед наших співгромадян значно більше, ніж передбачали банкіри на початку кризи. Правда, це свідчить про істотну частину тіньових доходів, які не були задекларовані, навіть, при подачі кредитної заявки, але на платіжній дисципліні це позначилося позитивно.

На думку екс-заступника Нацбанку Сергія Яременка, відновлення кредитування є обов’язковою умовою запобігання другій хвилі системної кризи, коли підприємства будуть вимушені знижувати обсяги виробництва через неможливість реалізувати продукцію, що автоматично спричинить зростання безробіття, а відповідно — збільшення проблемних портфелів як фізосіб, так і корпорацій й колапс банківської системи.

На його думку, цього цілком можна уникнути, хоча приблизно третина активів банківської системи є проблемними.

За матеріалами: “Економические известия”

 

Читайте также по теме