ГолосUA
13:43 04/11/2010

Банкіри написали листа Януковичу, Азарову та Антимонопольному комітету

 

size="4">Банкіри виступили проти внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту № 6465 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо удосконалення механізмів функціонування платіжних систем і спеціальних платіжних засобів в Україні).

 

size="4">Про це йдеться у листі, який підписали глави правлінь п'яти банків, частка яких в загальному обсягу емісії платіжних карт становить 90% («Приватбанк», «Райффайзен Банк Аваль», банк «Форум», «Укрсоцбанк» і «Укрсиббанк»), і адресованому Президенту, Прем'єр-міністру, керівникам парламентських фракцій і главі Антимонопольного комітету.

 

size="4">Згідно з інформацією, наразі документ перебуває у профільному комітеті, без достатнього обговорення представниками ринку. «Законопроект передбачає рішення, які завдадуть значної шкоди комерційним банкам, їх клієнтам, торговим мережам і державі», — наголошується в листі.

 

size="4">Документом пропонується створення додаткових органів з питань регулювання банківської діяльності, зокрема, Національної платіжної ради. Вона має одержати значні повноваження, пов'язані з регулюванням ринку платіжних систем, включаючи і частину повноважень Нацбанку в частині контролю.

 

size="4">Крім того, проект закону вимагає створити спеціальну структуру — комерційний кліринговий центр, який у обов'язковому порядку замкне на собі обслуговування внутрішніх безготівкових операцій.

 

size="4">«Ми вважаємо створення такого центру неприйнятним, недоцільним і дуже витратним, оскільки потрібні як кошти на обладнання центру, так і зміна програмного забезпечення в усіх банків, які співпрацюють з Visa і MasterCard», — відзначили банкіри.

 

size="4">На їх думку, законопроект потребує істотного доопрацювання, і неприпустимо, щоб він потрапив на розгляд парламенту в існуючому вигляді. «Ми наполягаємо на тому, щоб проект закону повернули для обговорення серед основних учасників ринку, і не бачимо жодних підстав для негайного ухвалення якихсь змін до чинного законодавства», — зазначається у листі.

 

size="4">За матеріалами: УНІАН

Читайте также по теме