ГолосUA
09:29 09/11/2008

Банкіри погрожують Україні розвитком «чорного» ринку валюти

Банкіри вважають, що «чорний» ринок вже підняв голову і почав заробляти на скупці-продажу іноземної валюти. Про це повідомило «Заvтра» з посиланням на начальника Казначейського Управління ПУМБ Олексія Савченка.

За його даними, на сьогодні, враховуючи перевагу попиту над пропозицією, долар може бути куплений лише в одного інституту — НБУ.  

«Сьогодні банком долар продається по курсу 5,81. Способом нехитрого підрахунку, враховуючи наявність пенсійного фонду, ми отримуємо вартість 1 дол. США в 5,83905 грн. Пам’ятаючи про сьогоднішній курс 5,8224, ми отримуємо прямий збиток банку на кожній операції, на кожному доларі в 1,7 коп. Банкіри вважають, що «чорний» ринок вже підняв голову і почав заробляти. Поки ми не говоримо про те, що за безготівкову валюту необхідно купити готівкову. Навіть, наявність пенсійного фонду приводить до того, що операція стає збитковою», — зазначив Савченко.

Ці зміни украй негативно позначаться на об’ємах продажів валюти банками, відзначив експерт. «В умовах превалювання попиту над пропозицією, валютні операції банків зведуться до придбання невеликих сум в населення по курсу 5,78-5,8 і подальшому продажу валюти по курсу НБУ. Клієнти з великими об’ємами валюти шукатимуть пропозицій на «чорному ринку».  

В той же час, банки прогнозують обмеження валютних операцій. «Навіть, ті банківські організації, які сьогодні ще намагалися продавати і купувати валюту, закрили всі свої операції на готівковому валютному ринку», — говорить Савченко.  

«Все-таки ця Постанова НБУ не вплине на позиції банків в умовах фінансової кризи», — зауважив експерт. «В результаті, це гірше для клієнтів, ніж для банків».

Нагадаємо, що 13 жовтня НБУ заборонив банкам достроково видавати депозити і збільшувати кредитування, заморозивши розмір їх активів.

Пізніше, 6 листопада НБУ доповнив постанову. Так, з 1 січня 2009 року в Україні зникнуть обмінні пункти — валютою можна буде торгувати лише через каси банків.  

30 жовтня Нацбанк посилив правила валютних переведень за кордон.

 

Читайте также по теме