ГолосUA
17:53 26/06/2009

Банкіри вітають вето Президента на мораторій вилучення заставної нерухомості

Рішення президента України Віктора Ющенка про накладення вето на мораторій вилучення банками заставної нерухомості є надзвичайно позитивним для банківської системи країни.

Таку думку сьогодні у ексклюзивному інтерв’ю ГолосUA висловив голова асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

«Я навіть не допускав можливості, що Президент України не накладе вето на цей закон! Це рішення є дуже позитивним! Нам залишається тільки порадіти, що здоровий глузд в Україні ще існує», — зазначив банкір.

При цьому О. Сугоняко заявив, що закон про захист майнових прав громадян в умовах фінансової кризи був прийнятий без обов’язкового проходження через профільний комітет . а отже з недопустимими порушеннями.  

Також він наголосив, що закон мав би неминучі наслідки для всієї фінансової системи України.

«Якби він вступив в силу, банки, які мають в своїх активах іпотечні кредити, а їх приблизно 107 мільярдів, мали б сформувати на цю суму резерви для покриття ризиків у відповідності з нормативами НБУ, а це означало б, по суті, стовідсоткову декапіталізацію банківської системи, капітал якої менше 120 мільярдів», — наголосив експерт.

На думку Олександра Сугоняко, Верховна Рада не зможе подолати вето Президента.

«Не думаю, що Партія регіонів підтримає цей популістський закон, це було б депрофесіоналізацією депутатів», — підсумував він.

Як повідомляв раніше ГолосUA, сьогодні Президент України наклав вето на закон, яким пропонувалося на час кризи встановити мораторій на те, щоб банки мали право забирати заставлену квартиру в разі несплати кредиту в ситуації, якщо це нерухомість, в якій постійно проживають громадяни.

 

Читайте также по теме