ГолосUA
12:34 28/12/2008

Банкіри: заставні квартири і машини продаються добре

Заставні квартири і машини в Україні продаються добре, особливо у Києві, центральних і західних регіонах, пише газета «Дело».

У промислових районах продаж не настільки активний — там фінансова ситуація складніша.

«У багатьох наших громадян гроші є, і бажання позбутися їх досить велике. Тому заставне майно продається добре», — пояснив голова правління банку «Фінанси і кредит» Володимир Хливнюк.

Якщо говорити про недосконалий механізм вилучення заставного майна, що нібито дає можливість позичальникам свідомо не платити по кредиту, В.Хливнюк підкреслив: «Радянське законодавство, яке за роки незалежної України суттєво не змінилося, майже не захищає права кредиторів. Тим не менше, всім зрозуміло, що у конфлікті банк-позичальник останній програє — рано чи пізно заставне майно буде реалізоване, а життя після кризи не зупиниться. Більшість людей це розуміють і намагаються будь-що погасити кредит».

При цьому банкір запевнив, що «не все так погано, як про це кажуть на перекурах».

«Коли служба охорони банку починає детальніше цікавитись фінансовим станом неплатника, часто буває, що воно вже й не таке погане», — повідомив експерт.

В.Хливнюк також нагадав, що терміну давності для стягнення кредиту немає, і людині важливо зрозуміти: якщо вона не поверне борг, то банк до кінця життя вимагатиме погашення заборгованості: основну суму, відсотки, пеню, штрафи.

«І тільки до тих позичальників, які готові йти на зустріч банку, останній буде ставитись лояльно, навіть знижуватиме відсотки», — додав банкір.

Раніше Володимир Хливнюк висунув припущення, що свого піку криза платежів по кредитах досягне у лютому-березні наступного року.

«До цього часу частка «проблемки» може скласти 10% від кредитного портфелю комерційних банків», — стверджував він.

 

Читайте также по теме