ГолосUA
14:53 01/10/2010

Банківську систему України можна помістити в один банк Польщі — екс-заступник голови НБУ

Уся банківська система України за активами може зрівнятися з одним із банків Польщі.

Таку думку висловив екс-заступник голови Національного банку України Сергій Яременко на прес-конференції у Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“Вся наша банківська система за активами рівна одному із чотирьох польських банків. Чи не соромно Україні, щоб капіталізація активів усієї її банківської системи, дорівнювала одному з чотирьох банків?”, — зазначив він.

Екс-заступник голови Нацбанку переконаний, що усі фінансові проблеми, пов’язані із кризовими явищами, у першу чергу зачіпають великі банківські структури. Як приклад, він навів ситуацію, що склалася із банком “Надра”, котрий збанкрутував у результаті фінансової кризи. “Проблем у великих банках було більше, ніж у всіх. Тому що вони були зачинателями тих усіх механізмів, котрі привели до надування клієнтів. По всім показникам, дрібні банки більш стійкі, ніж великі”, — сказав він.

Нагадаємо, нещодавно Національний банк України виступив з ініціативою збільшити мінімальний розмір регулятивного капіталу банку від 120 млн. грн. до 500 млн. грн. За прогнозами експертів, з цієї причини кількість банків в Україні зменшиться зі 180 до 42.

О. Проценко

 

Читайте также по теме