ГолосUA
15:08 20/01/2009

Бензин дорожчає

Нафтопродукти піднімаються у ціні, внаслідок чого ціна на найбільш популярний бензин А-95 за місяць зросла на 10% і у середньому по країні вона становить 5,30 грн/л. Втім, з набуттям чинності нових акцизів на пальне, ціни на бензин піднімуться ще.

Про це пишуть «Экономические известия».

Експерти знаходять декілька пояснень нинішнього цінового стрибка. По-перше, початок нового року світовий ринок зустрів з оптимістичними прогнозами щодо збільшення попиту на чорне золото, у результаті чого вартість нафти підскочила з $36/барель до $52.  

«Ейфорія на зовнішніх ринках тривала не довго. Але вітчизняні гравці на фоні такого пожвавлення вирішили різко підвищити оптові ціни. Врахувавши численні ризики, — починаючи з продовження девальвації гривні і закінчуючи невизначеністю з поставками газу — наші переробники підняли ціни майже на 30%. Зокрема, деякі учасники ринку одночасно підняли ціни відразу на 2,5 тис. грн./т», — відмітив заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

Це вплинуло на роздрібні ціни, пише видання. Так, за тиждень вартість бензину А-95 виросла на 5% і становить зараз у середньому по Україні 5,27 грн/л. У той же час це популярне на столичних брендових АЗС пальне продавалось уже по 5,40-5,43 грн./л. Повільніше дорожчає дизпаливо — за тиждень всього на 2%. На автозаправних станціях його можна купити по 5,65 грн./л.  

«Ціни на бензин А-95 у розмірі 5,22 грн./л і на дизпальне — 5,74 грн./л. — є економічно обгрунтованими», — заявила у свою чергу Профільна експертно-аналітична група при Міністерстві палива та енергетики, стимулювавши таким чином підняття ціни на бензин ще на 10-15 коп/л.

При цьому на роздрібний продаж нафтопродуктів поки-що не вплинув збільшений на 83% акциз на пальне, введений завдяки прийнятому парламентом 25 грудня законопроекту №3078. Правда, чекати лишилось недовго, оскільки Президент України Віктор Ющенко уже завізував цей документ, і закон вступить у дію найближчими днями. Внаслідок цього роздрібні ціни на висооктанове пальне ще піднімуться.

«Якщо валютний курс суттєво не зміниться, нові акцизи додадуть до вартості нафтопродуктів ще близько 45 коп./л», — прогнозує виконавчий директор UPECO Сергій Куюн.

 

Читайте также по теме