ГолосUA
08:27 25/06/2009

Березовського визнали винним

Красногорський міський суд Московської області визнав Бориса Березовського, винним у розкраданні понад 143 млрд. руб. у відкритого акціонерного товариства "АвтоВАЗ". Про це повідомили у суді. На даний час оголошення вироку триває.

Б.Березовський і його співучасник Юлій Дубов звинувачуються за ч.3 ст.147 Кримінального кодексу РРФСР (шахрайство) і ч.3 ст.174 Кримінального кодексу РФ (легалізація грошових коштів, набутих злочинним шляхом). На думку слідства, Б.Березовский, будучи керівником організованої злочинної групи, використовував свої особисті відносини з керівництвом ВАТ "АвтоВАЗ" і організував у 1994 р. підготовку та укладення договору між ВАТ "АвтоВАЗ" і АОЗТ "ЛогоВАЗ", до керівництва якого входили Б.Березовський і низка членів злочинної групи. Згідно із зазначеною угодою, ВАТ "АвтоВАЗ" зобов’язалося поставити АОЗТ "ЛогоВАЗ" 20 тис. легкових автомобілів ВАЗ різних моделей за цінами, що діють на автомашини на час їх відвантаження. При цьому попередня оплата автомобілів договором не передбачалася.

Як вважають слідчі, грошові кошти, виручені від продажу автомобілів, Б.Березовський і учасники організованої групи планували використовувати на придбання акцій різних високодохідних комерційних організацій, нерухомого майна та інші особисті цілі. Під час розслідування встановлено, що всупереч із умовами договору між ВАТ "АвтоВАЗ" і АОЗТ "ЛогоВАЗ" учасники організованої групи під керівництвом Б.Березовського не сплатили рахунки ВАТ "АвтоВАЗ" за поставлені 5 тис. 560 автомобілів, а розпорядилися отриманими від реалізації автомашин грошима у розмірі 143 млрд 769 млн 693 тис. 490 недомінованих рублів на свій розсуд.

Зокрема, гроші були витрачені на придбання акцій АТ "Громадське російське телебачення", ЗАТ "Московська незалежна мовна корпорація", що володіє російським телевізійним каналом ТБ-6, ОЗТ "Видавництво "Вогник". Крім того, гроші були вкладені в будівництво житлових будинків і господарських приміщень у селищі Заріччя — "Кунцево-3" Одинцовського району Московської області, призначених для Б.Березовського та інших учасників організованої групи. Також встановлено, що частина грошей була використана на купівлю дачі з прилеглими службовими і господарськими будовами і земельною ділянкою в Красногорському районі Московської області для дочки Б.Березовського. Згадана нерухомість знаходилася у веденні державного унітарного підприємства "Оздоровчий комплекс "Жуковка" Управління справами президента РФ. В результаті право власності на це майно перейшло до дочки Б.Березовського.

Стосовно всіх обвинувачених Басманний районний суд Москви заочно обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. На даний час фігуранти справи проживають у Великобританії.

Б.Березовський є фігурантом чотирьох кримінальних справ. Про порушення останньої справи стало відомо у березні 2008 р. У даній справі він звинувачується в свідомо помилковій заяві про підготовку російськими спецслужбами його вбивства, на підставі чого Великобританія надала олігархові політичний притулок. Крім того, Савеловський суд Москви заочно засудив Б.Березовського до 6 років позбавлення волі за розкрадання у компанії "Аерофлот" понад 214 млн руб. Також він проходить у кримінальній справі про розкрадання 13 млн дол. у банку "СБС-Агро".

 

Читайте также по теме