ГолосUA
13:25 19/03/2010

Без чіткої іноваційно-інвестиційної програми вільні економічні зони перетворяться на «чорні діри» — П.Симоненко

“Без наявності чіткої економічно обгрунтованої іноваційно-інвестиційної програми під кожну конкретну вільну економічну зону (ВЕЗ) або територію пріоритетного розвитку (ТПР) , — такі зони і території фактично перетворяться на “чорні діри” де будуть беззворотньо зникати державні гроші, іноземні і внутрішні запозичення, взяті під державні гарантії (тобто ті ж державні гроші і гроші платників податків), де під виглядом інвестицій будуть відмиватися брудні гроші від незаконної торгівлі наркотиками, зброєю, торгівлі “живим товаром”, проституції тощо”. Про це заявив лідер українських комуністів Петро Симоненко, застерігаючи Президента і Кабінет міністрів від поспішних і непродуманих кроків з відновлення діяльності ВЕЗ і ТПР.

Петро Симоненко зазначив, що, як економічний інструмент виходу із кризи та створення міцного плацдарму для подальшого соціально-економічного розвитку країни, підвищенню індексу життя та добробуту людини і суспільства, ВЕЗ і ТПР можуть відіграти значну позитивну роль.

“Але, і це моє глибоке переконання, тільки у тому випадку, коли перелік напрямків та видів діяльності буде відповідати потребам держави і суспільства, а не підганятися під забаганки того чи іншого бізнес-клана чи олігарха. Коли цей перелік буде визначатися для кожної окремої зони або території виключно на рівні закону і не підлягатиме розширенню явочним порядком”, — сказав лідер КПУ.

Петро Симоненко особливо підкреслив, що ні в якому разі ВЕД і ТПР не повинні перетворюватися на оптові склади імпортного непотребу, на “рай” для спекулянтів і казнокрадів.

“Я переконаний, і ми з самого початку наполягали, щоб у ВЕЗ і ТПР концентрувалися, в першу чергу, високотехнологічні виробництва, виробничо-наукові підприємства, конструкторські бюро, науково-дослідні інститути тощо”, — наголосив лідер КПУ.

Петро Симоненко також зазначив, що якщо є нагальна потреба відновлювати або створювати нові ВЕЗ і ТПР, то розглядати це питання Верховна Рада має разом з розглядом Держбюджету і програми діяльності Уряду.

 

Читайте также по теме