ГолосUA
14:51 24/09/2008

Без додаткового фінансування ЖКГ в Україні виникатимуть нові «Алчевськи»

Мізерне фінансування житлово-комунальної галузі загрожує колапсом системам життєзабезпечення по всій Україні.

Про це заявив сьогодні заступник Глави Секретаріату Президента України Роман Безсмертний, коментуючи процес підготовки комунального господарства країни до опалювального сезону після телефонного спілкування з главами ОДА. 

За його словами, регіони зіштовхнулися із низкою проблем, що з року в рік загрожують галузі системними кризами. Найбільш болючими з них є брак бюджетних коштів для розвитку сфери, а також відсутність лімітів та контрактів на поставки газу в регіони. 

Роман Безсмертний, вважає, що досі, з вини уряду, на місця не прийшли субвенції для завершення ремонту котелень, транспортних і транзитних газопроводів, водопроводів і систем каналізації. Запобігти найгіршому сценарію, на його думку, можна тільки шляхом термінового збільшення урядом фінансування житлово-комунальної інфраструктури, а також укладенням контрактів та визначнням лімітів. «100 млн. гривень, передбачених проектом Держбюджету-2009 на потреби галузі, катастрофічно мало, враховуючи, що торік тільки на Черкащину передбачалося 45 млн», — зазначив він. 

Роман Безсмертний також підкреслив, що Президент вважає вчасними та ефективними дії керівників обласних державних адміністрацій, спрямовані на виконання доручення Глави держави про дострокове підключення опалення у заклади освіти та соціальної сфери. 

За даними секретаріату Президента переважна більшість голів ОДА попри всі негаразди у прискореному режимі підготували комунальну інфраструктуру і готові до кінця тижня забезпечити теплом школи, дитячі садки, лікарні. 

Роман Безсмертний висловив побоювання, що без запровадження системної урядової політики сфера «приречена на постійне гасіння пожеж». «Інвестувати у розвиток інфраструктури — значно дешевше та дієвіше, аніж щороку клонувати на карті України нові Алчевськи», — зауважив заступник Глави Секретаріату Президента України. 

Читайте также по теме