ГолосUA
10:08 05/12/2010

Безпосередній вплив олігархів на політику – це найгостріша проблема в Україні — євродепутат

 

Безпосередній вплив олігархів на політику – це найгостріша проблема в Україні. 

 

Так вважає євродепутат від Німеччини, член групи Зелених – Європейського вільного альянсу Ребекка Гармс, яка входить до делегації комітету Європарламенту зі співпраці України та ЄС.

 

Політик розповіла, що надмірне втручання та вплив великого бізнесу на українську політику – це питання, яким вона “переймається багато років поспіль”

 

 

“В українській політичній системі, зокрема в уряді, в парламенті, порівняно з іншими європейськими країнами, ми бачимо значно сильніший безпосередній вплив олігархів, великого бізнесу. Це несумісно з демократичними стандартами”, — сказала вона.

 

Р. Гармс пояснила свою позицію на прикладі податкової реформи в Україні: “Всі погоджуються з тим, що потрібно змусити сплачувати податки всіх та мати справедливу фіскальну систему. Проте великий бізнес реально не бере на себе податковий тягар. Натомість він зростає для середньостатистичного громадянина, для малого бізнесу”.

 

 

Я можу це пояснити лише тим, що прямий вплив олігархів на розробку цього законодавства дуже великий. Зрозуміло, що це властиво не лише Партії регіонів, а й іншим українським партіям, які мені відомі. Це найгостріша проблема в Україні. Якщо це не буде змінюватися, я не бачу можливостей для України вийти на справді успішний шлях розвитку. І для мене особисто дуже важливо, щоб це було чітко сказано в самій резолюції (Європарламенту — ред.)”, — додала євродепутат.

 

Нагадаємо, 5 листопада Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо України, критичність якої оцінюють по-різному. На думку українського Міністерства закордонних справ, вона є «збалансованою» і «вітає відданість керівництва України реалізації євроінтеграційного курсу». Водночас, приміром, Ребекка Гармс вважає, що «це більш ніж критична резолюція».

 

За матеріалами: Український тиждень

 

 

Читайте также по теме