ГолосUA
12:16 20/06/2010

Білорусь пригрозила зривом транзиту російського газу

Якщо Росія скоротить поставки газу до Білорусі, країні доведеться зупинити транзит блакитного палива до Європи.

Білорусь технологічно не зможе здійснювати транзит російського газу до Європи, якщо поставки блакитного палива з Росії скоротяться на 85%.

Про це повідомило високопоставлене джерело в Міненергетики Білорусі. /> "Якщо введуть обмеження в 15%, важко буде не порушити питання транзиту. Щоб газотранспортна система працювала, в ній технологічно потрібно підтримувати певний тиск", — сказало джерело.

За словами джерела в Міненергетики Білорусії, 85-відсоткове обмеження поставок газу може завдати істотних збитків білоруській економіці.

"Ніхто не враховує, що у нас є виробництво, яким потрібно чотири-п’ять діб — тиждень для їх виведення з режиму виробництва", — сказав співрозмовник агентства.

Джерело також повідомило, що 15% від газу, що постачається до Білорусі, вистачить тільки для забезпечення невеликої кількості дрібних споживачів. "Це тільки населення та хлібозаводи з молокозаводами", — сказав він.

Коментуючи минулі переговори білоруського Міненергетики з "Газпромом", представник відомства підтвердив, що вони закінчилися безрезультатно. "У Міллера не було бажання прийняти розумні зважені рішення", — заявив він.

Нагадаємо, голова Газпрому Олексій Міллер заявив про наявність технічних можливостей перенаправлення транзитних потоків газу до Європи через Україну у разі будь-яких проблем з Білоруссю.

15 червня російський президент Дмитро Мєдвєдєв заявив, що у Білорусі є п’ять днів, щоб вирішити питання оплати боргу за російський газ. Напередодні Міллер заявив, що "Газпром" сподівається на погашення боргу Білорусі.

За матеріалами ТСН
 

Читайте также по теме