ГолосUA
08:06 10/11/2009

Білорусь реекспортуватиме українську електроенергію

Білорусь реекспортуватиме українську електроенергію в Литву.

Такі умови контракту про продаж української електроенергії до Білорусі.

Продаж електроенергії здійснюватиметься через компанію «Ukrenergy Trade», що дозволить їй і білоруському «Біленерго» заробити до $ 287 млн.

Експерти зазначають, що у разі проведення аукціонів з продажу електроенергії ці кошти могли б отримати українські генеруючі компанії, а через них — вуглевидобувні підприємства.

Директор департаменту ринкового адміністрування оператора литовських енергомереж «Lietuvos Energija» Едвардас Важгела повідомив, що його компанія уклала контракт з «Ukrenergy Trade» на закупівлю 735 млн кВт/г електроенергії. Подробиці угоди не повідомляються.

У прес-службі «Korlea Invest Holding», що володіє 48% акцій «Ukrenergy Trade», з посиланням на голову ради директорів «Ukrenergy Holding» Василя Даниліва повідомили, що за контрактом з «Lietuvos Energija» на литовському ринку буде продаватися білоруська електроенергія. Компанія веде переговори і з іншими продавцями для поставок на прибалтійський ринок. «Ukrenergy Holding» прагне продавати в Прибалтиці електроенергію кінцевого споживача і планує купити литовську компанію, що має ліцензію на торгівлю на внутрішньому ринку. Ціни, зазначені в контрактах, не розголошуються.

У Біленерго досягнуті домовленості офіційно не коментують. Однак джерело в концерні розповіло, що електроенергія, яка поставляється до Литви, буде замінятись на внутрішньому ринку українською. "Середня ціна закупівлі української електроенергії Білоруссю складе 4,5 цента/кВт/год. Це базова ціна без дисконту, який піде на погашення боргу держпідприємств України", — повідомив співрозмовник в компанії.

Нагадаємо, раніше Україна домовилася про постачання електроенергії до Білорусі з дисконтом, щоб таким способом погасити накопичені за часів СРСР борги українських підприємств перед Мінськом. Обсяг поставок складе 205-210 млн кВт/год на місяць.

За даними Мінпаливенерго, у січні-вересні Україна скоротила експорт електроенергії в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року на 53,9%, або 3 млрд. 233,6 млн. кВт/год, до 2,7 млрд кВт/год. До Білорусі за вказаний період поставлено 577,9 млн кВт/год. Минулого року електроенергія в Білорусь не постачалася через небажання Біленерго купувати її за ринковою ціною.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме