ГолосUA
14:53 02/08/2009

Біловезька пуща під загрозою зникнення

Найстарший ліс у Європі — Біловезька пуща, перебуває під загрозою зникнення.

“Зміна клімату, прикордонні сварки та опір з боку поляків: всі ці фактори ставлять один із останніх найдавніших лісів під загрозу знищення. Якщо ця ситуація не зміниться, то ліс, де проживає найчисленніша на континенті кількість бізонів, просто зникне”, — вважають журналісти видання “Independent”.

Біловезька пуща займає площу понад 380,000 акрів і знаходиться на території Білорусі та Польщі. У публікації зазначається, що нещодавно жителі польської сторони відмовили уряду у розширенні унікальної лісової зони, яка потерпає від недостатньої кількості опадів та підвищення температури. Причиною відмови став страх поляків з приводу того, що розширення природної зони відверне від регіону інвестиції та спричинить втрату робочих місць.

“Можливо, хтось подумає, що ми дурні, що не беремо запропоновані гроші, але ми переконані, що всі гроші підуть лише на оформлення лісу, в той час як наш регіон є одним із найбідніших у країні, і нам потрібні нові дороги та робочі місця. А те, що нам пропонує уряд — це фактично перетворити наш біловезькій регіон у частину національного парку. Якщо ми погодимося, то ми не зможемо більше отримувати прибутки від лісництва та субсидій від центрального уряду, як і грантів від інших держав”, — сказав мер регіону Альберт Літвіновіц.

Ще одним фактором, який загрожує життю найстаршого європейського лісу, є політичні неузгодженості між Польщею та Білоруссю. Починаючи із 2004-го, коли Варшава стала частиною ЄС, вона була змушена чітко окреслити кордони із Білоруссю, в тому числі у зоні лісу. Першими, хто постраждав від геополітики, стали бізони, які де-факто отримали, хто “білоруський паспорт”, а хто “польський паспорт”.

Л. Дубенко

 

Читайте также по теме