size="4">Фахівці Держспоживстандарту забракували 42,5% перевіреної за час виробництва та оптової торгівлі рибної продукції.
size="4">Про це повідомила прес-служба Держспоживстандарту України.
size="4">З перевірених 44,4 туб консервів -1 туб — 1000 умовних банок консервів- та 33,8 тонн іншої рибної продукції та морепродуктів 14,4 туб консервів та 15 тонн іншої рибної продукції не відповідали вимогам нормативної документації.
size="4">Основні відхилення від стандартних показників, виявлені під час перевірки — порушення за мікробіологічними показниками — 12% виявлених порушень — та фізико-хімічних порушень — 27%.
size="4">Найбільше порушень було виявлено в маркування продукції — більше половини (58%) всіх виявлених порушень.
size="4">За результатами перевірок, десяти підприємствам була заборонена реалізація абсолютно всієї їхньої продукції, ще 22 — окремих партій.
size="4">Підсумки перевірки м'ясної продукції виявилися ще гіршими.
size="4">Фахівці Держспоживстандарту у третьому кварталі 2010 року перевірили 80 тонн м'яса і м'ясних напівфабрикатів під час виробництва та оптової торгівлі на загальну суму 1,3 млн. гривень.
size="4">Через невідповідність нормативам було забраковано 36 тонн, що становить 45% продукції, на суму 387,3 тис. гривень.
size="4">Згідно з повідомленням відомства, загалом було проведено 35 первинних перевірок. Під час 31 з них були виявлені порушення вимог.
size="4">Основними порушеннями були: незадовільний санітарний стан виробництва, порушення технологічної дисципліни під час виробництва продукції, недоліки підготовки виробництва, незадовільна організація приймального та періодичного контролю готової продукції.
size="4">Мінімальний відсоток браку було виявлено за підсумками перевірки молочної продукції та фасованої води та напоїв.
size="4">Так, інспектори Держспоживстандарту за 9 місяців 2010 року перевірили 195 тонн продукції на суму 2,8 млн. гривень.
size="4">Вимогам нормативної документації не відповідало майже 40 тонн (20%) на суму 494,6 тис. гривень.
size="4">Серед перевірених продуктів були молочні консерви, сухе молоко, сичужний сир і сир, казеїн, морозиво, молоко.
size="4">В цілому було перевірено 139 підприємств, на 92 з них виявлені порушення.
size="4">Найбільш поширеними були порушення вимог за фізико-хімічними та мікробіологічними, органолептичними показниками, порушення правил маркування споживчої і транспортної упаковки.
size="4">У категорії "фасована вода та напої" було забраковано 28% з близько 230,5 тис. дал перевіреної продукції на загальну суму понад 1,3 млн. гривень.
size="4">У відомстві відзначають, що продукція не відповідала вимогам за фізико-хімічним показникам — у 6 випадках, мікробіологічним — у 5 випадках, органолептичним показникам — в 1 випадку.
size="4">У 15 випадках на підприємствах не було сертифіката відповідності на продукцію, а маркування і упаковка була з порушеннями в 93 випадках.
size="4">Штрафи за порушення вимог в Україні об'єктивно невисокі, і порушників як правило не лякають.
size="4">Так, одне з підприємств Черкас де були в партія заморожених пельменів були виявлені бактерії групи кишкової палички і порушення фізико-хімічних показників було оштрафовано всього на 170 грн.
Читайте также по теме