ГолосUA
08:47 06/06/2010

Більше 40% працездатних українців не задоволені роботою в приватному секторі

Сьогодні більше 40% працездатного населення не задоволене і не хоче працювати в приватному секторі, одна з причин — система найму та звільнення з роботи, що не відповідає інтересам людей.

Про це заявив директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.

Науковець переконаний, що держава замість того, щоб роздавати нові соціальні обіцянки, повинна приділити належну увагу регуляторній реформі. «Має бути відпрацьований відповідний комплекс регуляторних дій», — підкреслив він.

«Є іще одне дуже важливе питання. Це те, як людина опановує стан справ у сфері своєї професійної діяльності, та як працюють соціальні ліфти, як вони рухають людину між окремими соціальними рівнями. Це питання слід вирішувати негайно, тому що обмеження в соціальній сфері є неминучими», — додав Геєць.

Наразі соціальні зобов’язання держави, за його словами, згідно з діючою законодавчою базою, є надмірними, і обмеження в бюджетній сфері – неминучі. Тому необхідна бюджетна компенсація за рахунок тих, хто уникає податків і має надмірні доходи та монопольний контроль, що дозволяє утримувати надприбутки.

«До цих питань необхідно повернутися в деталях, тим більше що це допоможе вирішити суперечності між соціальними зобов’язаннями держави і механізмами, які формують задоволення людини власним соціальним статусом», — переконаний директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ.

За матеріалами: Дзеркало тижня />  

Читайте также по теме