Більше половини ветеринарних клінік Харкова оголосили страйк

Цими днями ветеринари не прийматимуть чотирилапих пацієнтів і тим більше не проводитимуть ніяких хірургічних маніпуляцій. В такий спосіб харківські фахівці підтримали рішення про проведення Всеукраїнської публічної акції протесту ветеринарних лікарів, яку ініціювала Асоціація спеціалістів ветеринарної медицини України, передав кореспондент ГолосUA.

Так, з 29 приватних ветклінік міста 23 вже погодилися на дводенний страйк впродовж 22 та 23 лютого.

Ветеринарні фахівці протестують проти Постанови КМУ № 4 від 5 січня 2011 року «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. N 770 і від 10 жовтня 2007 р. N 1203». Цим документом речовина кетамін, яка входить до складу поширених у ветеринарній практиці препаратів для проведення загальної анестезії, віднесена до групи «Психотропних речовин, обіг яких обмежено». 

Як зазначено на сайті Асоціації, згідно з постановою, щоб застосовувати у лікувальній практиці кетамін, клінікам тепер необхідно отримувати ліцензію на діяльність, пов'язану з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Її вартість складає кілька десятків тисяч гривень. А отримати її можуть тільки юридичні особи – в той час як більшість приватних ветеринарних клінік працюють як фізичні-особи підприємці. 

Тож, як зазначили представники Асоціації ветеринарних спеціалістів, «виконати всі перераховані умови для багатьох лікарів буде досить складно, а це позбавить нас можливості застосовувати препарат, який так потрібен в повсякденній практиці».

День проведення Всеукраїнської публічної акції протесту ветеринарних лікарів обраний не випадково. За інформацією Держнаркоконтролю, на яку посилаються ініціатори акції, з 22 лютого 2011 р. підрозділи по боротьбі з незаконним обігом наркотиків органів МВС України готові розпочати перевірки ветеринарних клінік. 

Читайте также по теме