ГолосUA
17:03 24/12/2009

Більшість енергетичних ініціатив Ющенка були реалізовані — Соколовський

 Представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський переконаний, що у 2009 році усі ініціативи глави держави з питань гарантування енергетичної безпеки, в рамках його конституційних повноважень, знайшли своє практичне втілення.

Серед найважливіших досягнень року він назвав послідовні дії з реалізації ініціативи Віктора Ющенка щодо формування Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енерготранзитного простору та висловив сподівання, що подальший розвиток цьому проекту надасть Енергетичний саміт, запланований на 10 січня 2010 року.

За словами Б. Соколовського, у 2009 році отримано однозначно позитивне міжнародне техніко-економічне обґрунтування проекту Євро-Азійського нафтотранспортного коридору на базі аверсного використання нафтопроводу «Одеса — Броди» – в рамках реалізації домовленостей В.Ющенка із зарубіжними партнерами, досягнутих протягом 2005 – 2008 років. Результативним підсумком міжнародних переговорів, ініційованих Президентом у 2006 році, стало рішення європейської сторони про прийняття України до Енергетичного співтовариства, вважає посадовець.

До основних здобутків представник Президента відніс і те, що у рамках диверсифікації джерел постачання нафти в Україну в жовтні цього року розпочато поставки каспійської нафти – відповідно до домовленостей Президентів України та Азербайджану, досягнутих у 2007 – 2008 роках.

Успіхом, як повідомив посадовець, є здійснення заходів з підготовки модернізації газотранспортної системи України із залученням коштів міжнародних інвесторів відповідно до Брюссельської заяви від 23 березня цього року, яка була підписана за результатами міжнародних переговорів Президента В.Ющенка протягом 2005 – 2009 років.

Зусиллями Президента також забезпечено ядерну та радіаційну безпеку на всіх українських ядерно-енергетичних об’єктах. Потенційні ризики у цій галузі енергетики Президент упередив низкою своїх рішень.

За матерiалами: прес-служба Президента України

 

Читайте также по теме