ГолосUA
06:15 03/09/2010

Більшість громадських організацій Донеччини несправжні

Величезна кількість громадських організацій, зареєстрованих міністерством юстиції, поки не переросла у якість. Бо не видно ані їхньої ініціативи, ані активності, ані впливу на процеси в державі. Про це заявив голова обласного комітету виборців України Сергій Ткаченко.

За словами експерта, більшість громадських організацій Донеччини існує лише на папері. "На Донеччині їх майже 6 тисяч. Але найбільш активних не більше сотні. Всі інші — це просто фантоми",- сказав С. Ткаченко.

Щоби змінити ситуацію, обласний КВУ ініціював розробку на Донеччині обласної програми розвитку громадського суспільства. Над нею спільно працюватимуть представники громадських організацій та місцевої влади. На думку Ткаченка, це перша спроба залучити владу до побудови громадянського суспільства.

Під нову програму, за задумом Комітету виборців, має виділятися фінансування як з боку міжнародних фондів, так і з боку місцевої влади. КВУ наполягає, що фінансування тих чи інших організацій з боку влади має відбуватися на конкурсній основі, тобто відкрито та прозоро. Поки ж домінує практика, коли влада працює зі зручними, "своїми" громадськими організаціями, вважає Ткаченко.

Він додав, що інший ризик — певний непрофесіоналізм громадських організацій. Бо громадська діяльність у суспільстві досі сприймається як щось легковажне та несерйозне. А, на думку науковця Ярослава Пасько, існує очевидний ризик і того, що бюджетні кошти можуть бути неефективно використані або розтрачені самими громадськими організаціями.

За матеріалами: Німецька хвиля

 

Читайте также по теме