ГолосUA
18:12 09/09/2009

Біологічно активні добавки в Україні контролюються неналежним чином

Біологічно активні добавки (БАДи), що потрпляють в Україну і продаються через аптеки та дистриб’юторів, перевіряються неналежно і часто несуть шкоду тим, хто їх приймає.

Таку заяву зробив журналістам перший віце-президент Об’єднання роботодавців медичної та фармакологічної промисловості України Геннадій Хорунжий.

«Сьогодні їх на ринку дуже велика кількість, але якість цих речовин на території України ніхто не забезпечує. При перевірці якості досліджуються лише вміст важких металів та мікробіологічні показники», — сказав фахівець.

За словами Геннадія Хорунжего, при цьому БАДам за допомогою реклами приписуються чудодійні властивості. А коштують вони інколи у рази більше, ніж лікарські засоби, і купуються у величезних кількостях, на мільйони доларів

«Хотів би звернутися до парламентського комітету з питань охорони здоров’я з проханням дуже уважно поставитись до реклами біологічно активних добавок. Просимо запросити виробників та дистриб’юторські компанії на засідання комітету для обговорення питання про зміни до закону про рекламу у частині реклами лікарських засобів», — наголосив експерт.

За інформацією народного депутата, заступника голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я, віце-президента Національного олімпійського комітету Віктора Коржа, допінгові скандали, що були пов’язані з українськими і російськими спортсменами, також викликалися у 90% випадків застосуванням БАДів. «Виробники декларують їхню фізіологічність, корисність, однак, на жаль, вони містять багато незадекларованих речовин, таких, як анаболічні стероїди», — повідомив народний депутат.

І. Носальська

 

Читайте также по теме